"Hag je kriv za cirkus oko Šešelja"

Bivša portparolka Tribunala u Hagu Florens Artman ističe da je Tribunal kriv za cirkus koji je nastao u slučaju lidera SRS Vojislava Šešelja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2015.

20:36

Default images
screenshot ICTY

Ona je u vestima B92 rekla da će Tribunal verovatno insistirati na ponovnom izručenju Šešelja, kao i da on svojim ponašanjem Srbiju stavlja u nezgodnu situaciju.

“Logično je bilo da promene odluku, ali je trebalo da misle o tome ranije, s obzirom na to kako se Šešelj ponaša, kao i na činjenicu da je u Srbiju vraćen bezuslovno. Sada je to žalosno, svejedno“, navodi Artmanova.

Na pitanje da li je moguće da se Šešelju sudi u odsustvu, Artmanova je istakla da je takav scenario malo verovatan.

“Običaj je da osuđeni budu prisutni, ne verujem da će se prihvatiti da mu se sudi u odsustvu, jer je on pokazao veliko nepoštovanje prema sudu i rekao da se neće vratiti, kao i da će sprečiti vlast u Srbiji da obavi obaveze. Ne verujem da će mu biti dozvoljena specijalna forma suđenja, biće natezanja“, ističe Artmanova.

Ona je dodala da je neophodno da se Šešelju što pre izrekne presuda.

“Doveo je do situacije koja može da izazove nemire. Nespretno je i žalosno što se Tribunal ovako ponaša, Srbija treba da kritikuje situaciju i da pozove Tribunal da što pre donese presudu Šešelju čije je suđenje završeno pre tri godine. Nema objašnjenja zašto presuda nije doneta. Tribunal takođe ne poštuje ni žrtve, i odgovoran je za ovaj cirkus. Ovo je nezgodna situacija za Srbiju jer je on nevin dok se ne dokaže da je kriv. Ključno pitanje krize je da se objavi njegova presuda“, zaključila je Artmanova.

Haški tribunal je zatražio da se Šešelj vrati u Hag na novo razmatranje odluke o njegovom puštanju na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

176 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: