Zvanični BG: Udar Haga na Srbiju

Zvanični Beograd komentariše odluku Haškog tribunala o Vojsilavu Šešelju kao pokušaj destabilizacije Srbije, a neki i kao "direktan pokušaj rušenja premijera".

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2015.

15:35

Default images
Foto: Beta

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je odluka o vraćanju Šešelja u pritvor "perfidna i skandalozna" i da ugrožava stabilnost i Srbije i regiona.

Ministar za rad Aleksandar Vulin kazao je da je odluka usmerena prvenstveno na destabilizaciju Srbije, rušenje vlade Aleksandra Vučića i direktno rušenje premijera.

Vučić je odluku Žalbenog veća u Hagu nazvao "nemoralnom", ali je podvukao i da Šešelj nije tema u ovom slučaju.

Govoreći o odluci, Vučić je naveo i da očigledno u svetu nije naišao na simpatije njegov govor o NATO bombardovanju SRJ 1999. godine, sa čime je saglasan i ministar Vulin.

"Prvi put je jedan srpski premijer rekao da je u pitanju NATO agresija, a nekakva akcija", rekao je danas Vulin.

Ministar i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić istakao je da Srbija nije zvanično obaveštena o odluci Tribunala, već da se informisala sa sajta.

"Sada se iznenada donosi odluka o Šešeljevom povratku u Hag o kojoj smo se informisali sa sajta Tribunala. Na taj način, Srbija se ni kriva ni dužna uvlači u spor između Sudskog veća, Tužilaštva i samog Šešelja", rekao je Ljajić.

Jutros je saopšteno da će Lider SRS Vojislav Šešelj morati da se vrati u Hag na novo razmatranje odluke o njegovom puštanju na privremenu slobodu.

Šešelj je izjavio da se "neće sam vratiti i da mogu da ga hapse ako hoće".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: