Vučić: Bilo je tehničkih propusta

Premijer Aleksandar Vučić kaže da je pročitao i drugi izveštaj o padu helikoptera i da tamo "nema bogzna šta spektakularno", ali da je bilo tehničkih propusta.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.03.2015.

13:45

Default images
Foto: Tanjug

Vučić je rekao da u izveštaju postoje dve važne stvari koje će javnost saznati i dodao da je sigurno da je bilo tehničkih propusta, ali da oni nisu odlučno doprineli nesreći.

Premijer je u Palati "Srbija" novinarima kazao da se nada da će im detalje o nesreći saopštiti ljudi iz tužilaštva. "Pitajte tužioce, mogli su da ih (izveštaje) objave kadgod. Ja ne smem da ih pozovem i da ih pitam, jer je to nezavisno telo", kazao je Vučić.

Ministri odbrane i pravde Bratislav Gašić i Nikola Selaković pozvali su javnost u Srbiji da bude "strpljiva" povodom istrage o padu vojnog helikoptera.

Posle pada helikoptera formirane su dve komisije. Komisija za ispitivanje pada helikoptera Mi-17, koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, saopštila je 18. marta da je završila rad i da je izveštaj podnet zameniku višeg javnog tužioca u Beogradu.

Stručna komisija koju je formirao komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane danas treba da završi rad i podnese izveštaj.

Odluka zavisi od ispunjenja uslova

Vučić je izjavio da odluka predstavnika Srba o povratku u kosovske institucije zavisi od toga da li će biti ispunjeni uslovi koje su postavili vladi u Prištini.

"Mi smo postavili nekoliko uslova i nekoliko važnih pitanja prištinskoj vladi i čekamo da vidimo šta će oni na to da kažu", rekao je Vučić novinarima upitan da li će se sastati s kosovskim Srbima i kada će biti doneta odluka o njihovom eventualnom povratku u kosovske institucije.

On je rekao da je predstavnicima Srba preneo da je važno da oni budu zadovoljni ispunjenjem uslova koje su postavili prištinskim vlastima.

"Kada će i da li će biti zadovoljni ne zavisi od njih. Mi sarađujemo i radimo sa kosovskim Srbima, ali mi želimo da čujemo njihovo mišljenje i postupamo po njihovim željama", naveo je Vučić.

Mitinzi SNS-a i DS-a neće biti istog dana

Premijer je ponovio da mitinzi naprednjaka i demokrata neće biti održani istog dana, jer SNS ne želi nikakve podele u Srbiji.

"Kada oni održe svoj veliki miting, onda ćemo mi naš mali, sa jedno 10 puta više ljudi", rekao je Vučić novinarima, upitan kada će naprednjaci doneti odluku o datumu održavanja mitinga.

Vučić je najavio da će sutra biti održana sednica Predsedništva, a do kraja nedelje i sednica Glavnog odbora te stranke.

On je rekao da naprednjaci nikoga neće da sprečavaju u održavanju mitinga.

"Voleo bih da ih (demokrata) bude što više, potrošiće više para u centru grada", rekao je Vučić i dodao da će ih i on sačekati u Vladi i da je čak spreman da im se i obrati.

Ozbiljni znaci ekonomskog oporavka

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da postoje ozbiljni znaci početka ekonomskog oporavka Srbije, ali je dodao da neko ne želi ekonomsku i političku stabilnost zemlje.

Vučić je novinarima u Palati "Srbija" rekao da je u martu zabeleženo povećanje naplate PDV od 42,9 milijardi dinara u odnosu na mart prošle godine, kao i za milijardu dinara veća naplata akciza.

Prema njegovim rečima, zabeležen je i porast neporeskih prihoda za četiri milijarde, a prvi put i rast kreditne aktivnosti za sedam odsto.

"To su ozbiljni znaci početka ekonomskog oporavka. Potrebno nam je još šest meseci da stabilizujemo fiskalni deficit i da kažemo da je Srbija na izvanrednom putu i da možemo da govorimo i o povećanju plata i penzija", rekao je Vučić.

On je, međutim, rekao da je očigledno da nekome takve ozbiljne reforme, kao i ekonomska i politička stabilnost, ne odgovaraju i da mnogi žele da to sruše, te istakao da je njegova obaveza kao premijera da se sa trenutnom situacijom ne igra.

Premijer je kazao da će buduće generacije moći da kažu da je ovo vreme bilo prekretnica za Srbiju u ekonomskom smislu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: