Ljajić: Čudno i zbunjujuće iz Haga

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da je Tribunal nastavio sa "čudnim i zbunjujućim odlukama".

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2015.

13:07

Default images
Foto: Beta

Kako je rekao, Srbija se o novoj odluci Žalbenog veća Tribunala da se Šešelj vrati u pritvorsku jedinicu informisala sa sajta Tribunala.

Ljajić je rekao i da se Srbija ni kriva ni dužna uvlači u spor između Sudskog veća, Tužilaštva i samog Šešelja, dok se kredibilitet suda i percepcija javnosti narušavaju u srpskoj javnosti.

"Tribunal nastavlja sa svojim, najblaže rečeno, čudnim i zbunjujućim odlukama. Najpre je Šešelj pušten pod okolnostima koje su nezabeležene u dosadašnjoj praksi, a to praktično znači bez ikakvih uslova koji su postavljeni pred njega i državu Srbiju", naveo je Ljajić.

Kako je dodao, Vlada Srbije je, naslućujući šta bi mogao da bude scenario puštanja Šešelja, "vrlo jasno, u pismu koje je tada poslala Haškom tribunalu, naglasila da je spremna da pruži garancije Vojislavu Šešelju, ukoliko ih prihvata, s obzirom da ih je ranije odbijao i ukoliko se on sam saglasi sa uslovima koje postavlja Pretresno veće Tribunala".

"Međutim, Haški tribunal je doneo odluku praktično bezuslovnog puštanja, uz ogradu da Šešelj jedino ne sme da utiče na svedoke u procesu i žrtve. Sada se iznenada donosi odluka o Šešeljevom povratku u Hag o kojoj smo se informisali sa sajta Tribunala. Na taj način, Srbija se ni kriva ni dužna uvlači u spor između Sudskog veća, Tužilaštva i samog Šešelja", rekao je Ljajić.

On je dodao da je Srbija dosad izvršila sve svoje obaveze prema Haškom tribunalu, ali da donošenje dve kontradiktorne odluke o istoj stvari za samo pet meseci, saradnju sa Hagom značajno otežava.

"Takođe, to dodatno utiče na kredibilitet suda i percepciju koju naša javnost ima prema toj instituciji", navodi Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: