"Čekamo da se Huti predaju"

Šef Arapske lige Nabil al Arabi je izjavio da će ofanziva u Jemenu trajati sve dok šiitski pobunjenici Huti ne predaju oružje i ne povuku.

Izvor: B92

Nedelja, 29.03.2015.

23:29

Default images

"Operacija će se nastaviti dok se milicije Huta ne povuku i ne predaju oružje", rekao je Arabi na početku drugog dana samita koji se održava u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik, javio je AFP.

Međunarodni priznati predsednik Jemena Abed Rabu Mansur Hadi uputio je juče sa skupa u Šarm El-Šeiku poziv stanovnicima Jemena da organizuju "masovne mirovne demonstracije".

Mansur Hadi, koga su Huti nakon osvajanja glavnog grada Sane prošle jeseni stavili u kućni pritvor, uspeo je da pobegne u Aden, grad na jugu Jemena, koji je trenutno pod opsadom pobinjenika.

Jemenski predsednik je miliciju Huta nazvao "iranskom lutkom na koncu", optuživši je kako je svojom političkom nezrelošću uništila Jemen.

Kampanja vazdušnih napada medjunarodne koalicije, koju predvodi Saudijska Arabija, odgovor je na ofanzivu jemenskog šiitskog plemena Huta, koje podržava Iran.

Huti, kao i Teheran, demantuju da ih Iran materijalno podržava i naoružava kao što se tvrdi u mnogim arapskim i zapadnim zemljama.

Sastanak Arapske lige u egipatskom letovalištu Šarm El-Šeik usledio je samo nekoliko dana nakon početka vazdušnih napada 10-člane koalicije zemalja na položaje Huta u Jemenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: