FRA: Vode Sarkozijevi konzervativci

Partija bivšeg predsednik Francuske Nikole Sarkozija Unija za narodni pokret (UMP) i njeni saveznici vode nakon današnjeg drugog kruga lokalnih izbora.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.03.2015.

21:47

Default images
Foto: Beta/AP

Te rezultate je pokazala ankete agencije CSA urađene na osnovu izlaznosti na glasačkim mestima.

Kako je preneo Rojters, UMP i njeni saveznici su na putu da pobede i osvoje između 66 i 70 departmana, u odnosu na 41 koliko su imali pre izbora.

Britanska agencija je javila da su vladajući socijalisti predsednika Franosa Olanda pretrpeli težak poraz na izborima i da će izgubiti oko polovine od 61 departmana koje su imali pre izbora.

Istovremeno, partija krajnje desnice Nacionalni front Marin le Pen izgleda da je ostvarila napredak, da je osvojila mnogo mesta, ali da bi mogla da ima samo dva departmenta.

Na izborima je 43 miliona Francuza s pravom glasa biralo svoje predstavnike za 101 departman.

Lokalni izbori smatraju se ključnim testom uoči predsedničkih izbora 2017. godine.

Konzervativna alijansa, u čijem je sastavu Sarkozijeva opoziciona Unija za narodni pokret (UMP), osvojila je u prvom krugu glasanja na lokalnim izborima 32,5 odsto glasova, ispred krajnje desničarskog Nacionalnog fronta (FN) Marin Le Pen kome je pripalo 25,35 odsto glasova, dok je vladajuća Socijalistička partija na čelu sa predsednikom Fransoa Olandom uspela da zabeleži tek nešto više od 21 odsto glasova.

U sastavu pobedničke alijanse partija desnice i centra su, pored UMP, i Unija demokrata i nezavisnih (UDI) i MoDem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: