"Bild" objavio dešavanja iz kokpita

Nemački list "Bild" objavio je delove snimka sa jedne od crnih kutija aviona "erbas A320",koji ukazuju da se kopilot zaključao u kokpitu i namerno oborio avion.

Izvor: B92

Nedelja, 29.03.2015.

17:19

Default images
Foto: Beta/AP

Kopilot "Džermanvingsa" Andreas Lubic, za kojeg se veruje da je namerno srušio erbas A – 320 u utorak, je više puta tražio da pilot izađe iz kokpita.

Osim toga, nemački magazin “Bild“ ističe da je Lubic dva puta tražio da pilot Patrik Sondšimer ode do toaleta u prvih 20 minuta leta od Barselone do Dizeldorfa.
Snimak počinje tako što se kapetan Patrik S. izvinjava putnicima zbog 26-minutnog odlaganja u poletanju, dodajući da će pokušati da nadoknadi vreme tokom leta od Barselone do Dizeldorfa, piše "Bild".

Prema izvodima koje je nemački list objavio, kapetan kaže da nije imao vremena da ode do toaleta pre napuštanja Barselone, iz koje su poleteli oko 10 sati po lokalnom vremenu, i Lubic koji se nudi da preuzme komande u bilo kom trenutku.

Kako se navodi, na snimku dobijenom iz crne kutije se čuje da pilot prepušta komandu Lubicu, a na njegov zahtev da se pripremi sletanje u Dizeldorf, Lubic je odgovorio rečima “videćemo“.

U 10 sati i 27 minuta avion je dostigao neophodnu visinu od 11.600 metara, kada kapetan traži od Lubica da započne pripreme za spuštanje.

Sledeće se čuje zvuk pomeranja sedišta i zatvaranje vrata, a u 10 sati i 29 minuta avion počinje spuštanje.

Prema francuskom tužilaštvu, pošto je ostao sam u kabini, Lubic uključuje dugme kojim započinje spuštanje aviona.

"Ovo je moglo da bude samo namerno. Nemoguće je uključiti dugme greškom", rekao je tužilac Bris Robin na konferenciji za novinare u četvrtak.

Avion je, prema saopštenju "Džermanvingsa" brzo ponirao osam minuta.

U 10 sati i 32 minuta, kontrolori leta su pokušali da uspostave kontakt sa avionom, ali nisu dobili odgovor, a automatski alarm uključio se gotovo u isto vreme, navodi "Bild" i dodaje da se ubrzo zatim čuo jak udarac, kao da neko pokušava da otvori vrata i udje u kokpit.

Na snimku se čuje glas kapetana kako kaže: "Za ime božje, otvaraj vrata!" i u pozadini prvi povici putnika.

U 10 sati i 35 minuta čuju se "jaki metalni udarci" na vrata kokpita i još jedan alarm 90 sekundi kasnije.

Na 5.000 metara visine, čuje se pilot kako viče: "Otvaraj prokleta vrata!".

U 10 sati i 38 minuta, piše "Bild", u kokpitu se čuje samo zvuk Lubicovog disanja, dok on sam ništa ne govori. Oko 10 sati i 40 minuta avion udara u planinu i čuju se krici putnika - poslednji zvuci na snimku, navodi nemački list. “Independent“ naglašava, da se na snimku čuje i lupanje pilota u vrata i njegovo zahtevanje da ih Lubic otvori.

Na snimku se ne čuje da je Lubic nešto rekao, a stručnjaci su njegovo disanje opisali kao “normalno“.

Ranije je objavljeno da je Lubic patio od depresije, i da je primao terapiju, ali da je to krio od svojih poslodavaca, jer nije želeo da se odrekne karijere.

Prema navodima Bi-Bi-Sija na snimku iz kokpita se čuje razgovor dvojice pilota pola sata pre pada aviona, ali se ne navodi da je Lubic zahtevao da pilot napusti kabinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: