Bombama na aerodrom u Sani,15 mrtvo

Avioni arapske koalicije su onesposobili pistu međunarodnog aerodroma u Sani i bombardovali sedište pobunjenika u bazi Al-Subaha. Ubijeno je 15 pobunjenika.

Izvor: Beta

Nedelja, 29.03.2015.

11:08

Default images
Foto: Beta/AP

U četvrtoj noćnoj vazdušnoj operaciji protiv šiitskih pobunjenika i trupa lojalnih bivšem jemenskom predsedniku Ali Abdulaha Salehu, paralisan je prestonički aerodrom koji je bio pod kontrolom pobunjenih Huta, prenela je agencija AFP.

"Ovo je bio prvi put da su pogodili pistu od početka vazdušne kampanje. Aerodrom je u potpunosti van upotrebe", potvrdio je izvor iz avijacije dan pošto je osoblje Ujedinjenih nacija evakuisano iz Sane.

Svedoci su naveli da su čuli tri jake eksplozije i videli veliki plamen kada je pogođen aerodromsko postrojenje oko ponoći po lokalnom vremenu.

Tokom noći je, takođe, izvrsen vazdušni udar na štab pobunjeničke Republikanske garde u bazi Al-Subaha u Sani i tom prilikom ubijeno je 15 vojnika, naveo je vojni zvaničnik.

Iz vojne bolnice u Sani su naveli da su primila 12 tela i 18 ranjenih vojnika nakon racije.

Na meti vazdušnih udara bila je i Hudaida, vazdušna baza pod kontrolom pobunjenika u zapadnom Jemenu, u sklopu napora da se unište njihova sposobnost vazdušne odbrane.

U drugoj raciji na meti je bila baza Prve artiljerijske brigade u Sadu - severnom uporištu pobunjenih Huta.

U subotu su evakuisane desetine stranih diplomata iz Jemena, a UN su povukle svoje osoblje posle trećeg po redu saudijskog noćnog bombardovanja Sane, dok su stanovnici potvrdili da se vode teške borbe Huta sa borcima pretežno sunitskih plemena na jugu zemlje, kao i sa pristalicama sadašnjeg predsednika Abedraboa Mansura Hadija, u luci Aden.

Bombardovanje dok se Huti ne povuku

Bombardovanje Jemena, koje predvodi Saudijska Arabija, biće nastavljeno sve dok se šiitski pobunjenici Huti "ne povuku" i ne predaju naoružanje, rekli su danas arapski lideri, završnog dana samita u egipatskom letovalištu Šarm el-Šeiku.

Egipatski predsednik Abdul Fatah el-Sisi rekao je da su se lideri Arapske lige u principu složili da formiraju zajedničke arapske vojne snage da bi mogli da se suoče sa pretnjama u regionu.

Sisi je dodao da će detalje o zajedničkim snagama utanačiti šefovi generalštaba vojski 22 članice Arapske lige, mada nije poznato da li će sve one uzeti učešće u njima.

Egipatski zvaničnici navode da će predložene snage biti sastavljene od oko 40.000 elitnih vojnika, i imaće podršku borbenih aviona, ratnih brodova i lake artiljerije.

U završnom saopštenju posle samita u čijem fokusu je bila kriza u Jemenu, pozvano je na vojnu i obaveštajnu saradnju između arapskih zemalja i međunarodnih snaga u borbi protiv islamskih ekstremističkih grupa.

Zapadu je upućen zahtev da usvoji sveobuhvatni pristup prema ekstremizmu, što je aluzija na želju Egipta i drugih da dođe do vojne intervencije u Libiji, koja je dom ogranku Islamske države i drugim ekstremistima, navodi agencija AP.

Snage predvođene Saudijskom Arabijom, u koju je izbegao predsednik Jemena Abed Rabo Mansur Hadi, pošto su u njegovu palatu u Adenu na jugu zemlje upali Huti, bombarduju položaje pobunjenika koji imaju podršku šiitskog Irana.

Koalicija predvođena Rijadom bombardovala je noćas četvrtu noć zaredom pozicije Hutija.

U okršajima između Hutija i njihovih protivnika u Adenu je noćas poginulo najmanje 20 osoba, čime je broj onih koji su od četvrtka izgubili život u nasilju u toj zemlji dostigao skoro 100.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: