Problemi u pregovorima, Keri ostaje

Zbog teškoća u pregovorima o iranskom nuklearnom programu u Lozani u Švajcarskoj, državni sekretar SAD Džon Keri otkazao je za danas planirani povratak u SAD.

Izvor: B92

Nedelja, 29.03.2015.

10:36

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Stejt department je saopštio da je Keri želeo da prisustvuje otvaranju Kenedijevog instituta u Bostonu danas i sutra, ali da žali što zbog tekućih pregovora velikih sila (SAD, Britanija, Francuska, Kina, Rusija i Nemačka) i Irana ne može da oda počast svom bliskom prijatelju sa kojim je 25 godina služio u Senatu SAD.

Razgovori u Lozani naišli su na prepreke, o kojima su zvaničnici govorili samo uopšteno, navodeći iranski otpor ograničavanju istraživanja i razvoja nuklearne tehnologije i zahteve za brže i šire ublažavanje međunarodnih sankcija.

Ostalo je još samo tri dana do predviđenog roka u kojem bi trebalo da bude postignut nacrt sporazuma, koji bi doveo do konačnog pakta, za koji je propisani rok kraj juna.

Zbog bliskog roka, pregovarači su intenzivirali razgovore ovih dana. Keri je od četvrtka u Lozani, gde je razgovarao sa šefom iranske diplomatije Mohamadom Džavadom Zarifom. Ministri spoljnih poslova Francuske i Nemačke stigli su juče, a šefovi diplomatija Britanije, Kine i Rusije trebalo bi danas da dođu.

Stejt depatment je saopštio kasno sinoć da je "ozbiljan i težak rad" pred pregovaračima i da se očekuje dalje intenziviranje razgovora.

Iran tvrdi da su njegove nuklearne ambicije posve miroljubive, dok međunarodna zajednica strahuje da je njegov nuklearni program u svrhu proizvodnje atomskog naoružanja. Ono što je jasno je da Teheran obogaćivanjem uranijuma može da proizvodi i energetske sirovine, kao i materijale za nauku i medicinu, ali i za fisijsko jezgro nuklearnog oružja.

Dve strane su se u načelu dogovorile da će Iran u svom glavnom postrojenju za obogaćivanje uranijuma broj centrifuga ograničiti na ne više od 6.000 u najmanje narednih 10 godina, sa postepenim ublažavanjem međunarodnih sankcija toj zemlji u narednih pet godina.

Blizu rešenja je i buduća namena podzemnog bunkera koji je ranije korišćen za obogaćivanje uranijuma, navodi agencija AP. Irancima neće biti dozvoljeno da u njemu sprovode bilo kakve akcije koje bi mogle da odvedu do atomske bombe, a i bunker će biti predmet permanentnih međunarodnih inspekcija.

Umesto uranijuma, dozvoljene centrifuge u bunkeru proizvodile bi sirovine koje se koriste u medicini, industriji ili nauci, naveli su zvaničnici.

Ukoliko bi centrifuge ponovo bile prerađene za obogaćivanje uranijuma, ne bi ih bilo dovoljno da se za godinu dana proizvede količina neophodna za atomsko oružje - minimalni vremenski okvir koji zahtevaju velike sile, na čelu sa Vašingtonom.

Skoro završen nuklearni reaktor, prema dogovoru, biće prerađen da proizvodi manje plutonijuma nego što je prvobitno bilo predviđeno.

Međutim, i dalje je problematičan program iranskog istraživanja i razvoja. Teheran želi manje ograničenja na njegov razvojni program naprednih centrifuga nego što su SAD spremne da pristanu.

Predmet spora su i ekonomske sankcije Iranu, a ostaje nerešeno i pitanje na koji način će biti nadzirano da li se Teheran pridržava sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: