Gvineja: Vanredno zbog ebole

Predsednik Gvineje Alfa Konde, proglasio je 45-dnevno vanrednu situaciju u pet regiona na zapadu i jugozapadu države pogođene epidemijom ebole.

Izvor: B92

Nedelja, 29.03.2015.

10:07

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Žarište virusa "pomereno je ka priobalnim oblastima naše zemlje", rekao je predsednik u saopštenju objavljenom u državnim medijima.

"Zbog toga sam proglasio vanrednu situaciju u periodu od 45 dana u prefekturama Forkaria, Koja, Dubreka, Bofa i Kindia", dodao je Konde.

Od izbijanja epidemije ebole u decembru 2013, najmanje 24.000 ljudi zaraženo je u devet zemalja u kojima se virus pojavio, od kojih je više od 10.000 umrlo, preneo je AFP.

Svi osim malobrojnih smrtnih slučajeva zabeleženi su u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je u januaru da je epidemija počela da jenjava u zapadnoj Africi, pošto su tri zemlje u epicentru zabeležile značajno smanjenje slučajeva bolesti.

Međutim, u poslednje vreme u najviše pogođenim zemljama bolest se ponovo pojavila.

Liberija je u subotu objavila da je žena, kod koje je prošle nedelje dijagnostifikovana ebola umrla. Ona je bila prvi pacijent zaražen ebolom u toj zemlji za više od mesec dana, a u međuvremenu prijavljena su dva nova slučaja.

I u Sijera Leoneu u petak je uvedena trodnevna vanredna situacija, zbog bojazni da se virus vratio u neke delove zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: