"Da nije bilo Tita, ne bi bilo HR"

Da nije bilo Tita, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima, a Hrvati bi bili potčinjeni kao nacistički kolaboracionisti.

Izvor: RTS

Nedelja, 29.03.2015.

10:52

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

To je krajem prošlog veka govorio Franjo Tuđman, nekadašnji predsednik Hrvatske, piše zagrebački nedeljnik "Globus".

Odluka hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da se iz predsedničkih dvora na Pantovčaku ukloni bista Josipa Broza Tita izazvala je veliku pažnju medija i šire javnosti.

U autorskom tekstu za "Globus" pod naslovom "Da nije bilo Tita, nebi bilo Hrvatske" Velimir Visković, književni kritičar i urednik Enciklopedije Krležijane prvi put je izneo sećanja na razgovore sa Franjom Tuđmanom osamdesetih godina.

Evo kako Visković opisuje šta mu je Tuđman rekao o Titu:

"Nemojte podcjenjivati Tita, on je stari Kominternin učenik, a Kominterna nikad nije prihvaćala versajsku, unitarnu Jugoslaviju. Osim toga, on je uvijek bio brana prema velikosrpskim utjecajima. Nije nikad dopustio da te silnice u socijalističkoj Jugoslaviji prevladaju. On je zaustavljao i tendencije minimaliziranja hrvatskog doprinosa NOB-u, što je bio jasan velikosrpski koncept kako bi se Hrvate optužilo za grijeh ustaštva. Bio je i protiv napuhivanja brojki o jasenovačkim žrtvama, jer je to bio način kako da se Hrvate prisili na priznanje krivice i ispaštanje u zajedničkoj državi. Da, nije bilo njegove antifašističke borbe, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima, jer bi četnici i Izbjeglička vlada oni bili prihvaćeni kao dio savezničke koalicije, a Hrvati bi bili potčinjeni kao nacistički kolaboracionisti! Osim toga, Tito je pripojio Rijeku i Istru Hrvatskoj! Oduprijevši se Staljinu, Tito je izrastao u državnika kojega je prihvatio cijeli svijet, čije se mišljenje svuda uvažavalo. Uza sve, mislim da Tito, iako je bio na čelu Jugoslavije, nikad nije zaboravio da je Hrvat podrijetlom."

Tekst u "Globusu" ilustrovan je i intervjuom za HTV 1999. godine u kome je hrvatski predsednik, između ostalog, rekao:

"Da nije bilo antifašističkog pokreta i Tita, koji je poznat i cijenjen u nesvrstanom svijetu, ne bismo imali Hrvatske."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: