"Slali me u zatvor, a rade isto"

Svetlana Vukajlović, bivša direktorka RFZO, podnela je krivičnu prijavu protiv te ustanove, prenosi “Blic”.

Izvor: B92

Nedelja, 29.03.2015.

20:16

Default images
Foto: B92 (arhiva)

Prema njenim rečima, krivičnu prijavu je podigla zato što je RFZO na isti način sproveo javnu nabavku za lekove, kao što je ona 2009. za vakcine protiv svinjskog gripa.

Kako navodi, krivična prijava protiv N. N. lica, koju je podnela Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, zasnovana je na istim činjenicama kao i optužnica protiv nje.

Međutim, Vukjalovićeva se ogradila da lično veruje da je RFZO postupao po zakonu, ali da prijavu podnosi radi istovetnosti u postupku koji se vodi protiv nje.

“Apsurd je da se protiv mene već četvrtu godinu vodi slučaj u kome sam optužena za postupanje po zakonu. Zbog toga sam provela i više od osam meseci u zatvoru. U pravnoj državi zakon mora biti isti za sve. Ako sam kriva, krivi su i oni. Ali, ako oni nisu krivi, neka tužilaštvo okonča ovaj kafkijanski proces – navodi Svetlana Vukajlović.

Ona objašnjava da su vakcine protiv gripa nabavljene na indentičan način, na koji RFZO ili bilo ko drugi nabavlja sve lekove, uz isti broj učesnika u postupku nabavke, jer se radi o primeni istog zakona.

“Sve lekove koje RFZO nabavlja, isporučuju veledrogerije, jer ne može drugačije, i sve te veledrogerije, naravno, u tom poslu ostvaruju zaradu. Međutim, u slučaju nabavke vakcina, Tužilaštvo zastupa tezu da je na tender trebalo da bude pozvan ‘Novartis’ iz Bazela direktno i da je vakcine trebalo nabaviti bez učešća njihovog zastupnika u Srbiji i bez veledrogerije. To je besmislica” ističe Vukajlovićeva.

Zbog ovakvog stava, suprotnog zakonu, tužilaštvo tvrdi da je razlika u ceni koju je „Jugohemija“ kao veledrogerija ostvarila nezakonita i da prestavlja štetu za budžet. Nema u optužnici korupcije niti nekakvih malverzacija. Sve se svodi na zaradu veledrogerije, piše “Blic”.

“E pa, ako je zarada ‘Jugohemije’ u slučaju nabavke vakcina šteta za budžet, onda takva ista šteta za budžet postoji u svakoj nabavci lekova. RFZO je prošle godine nabavio lekove sa liste B, što je samo deo ukupne nabavke lekova u vrednosti od osam milijardi dinara. Svi lekovi su nabavljeni od veledrogerija, a ne od proizvođača direktno. Neka onda Tužilaštvo pokrene postupak protiv odgovornih lica u RFZO i ‘Adoku’, ‘Feniks farmi’, ‘Ermi’, ‘Farmalogistu’ i ostalima koji su dobili na tenderu i pri tom ostvarili zaradu koja je višestruko veća nego u slučaju vakcina”, navodi Vukajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: