"Depresija nema veze sa suicidom"

Posle pada aviona Džermanvingsa i optužbi na račun kopilota pojavila su se mnogobrojna mišljenja da je potrebno povesti više računa o zdravlju pilota.

Izvor: B92

Subota, 28.03.2015.

21:56

Default images
freeimages.com

Od nesreće u kojoj je stradalo 150 putnika i članova posade Džermanvingsa, aktuelizovala su se pitanja o pooštravanju pravila Evropske unije koja dozvoljavaju let pilotima koji su imali simptome depresije četiri nedelje pre poletanja.

Takođe, pravilima je dozvoljeno da piloti lete ukoliko su se oslobodili simptoma ili ukoliko koriste odgovarajuće antidepresive.

“Nije dobro prenagliti, radio sam sa nekim pilotima koji su imali probleme sa depresijom, a i kad se oporave, nalaze se na posmatranju. Ipak, dvojica mojih pacijenata su rešili svoje probleme i ostvarili uspešne karijere“, naveo je profesor Sajmon Veseli, predsednik britanskog Kraljevskog koledža psihijatara i savetnik u britanskoj vojsci.

Kapetan jedne azijske aviokompanije koji je insistirao da bude anoniman rekao je da niko ne bi dobrovoljno otkrio da ima zdravstvene poteškoće jer bi u tom slučaju dobio otkaz.

“Zašto ne bi to uradili? Šta je problem reći da ste imali problema sa depresijom? Da li onda ne smete ništa da radite? To je pogrešno, jednako pogrešno oceni da ljudi koji su polomili ruku ne smeju ništa da rade“, objasnio je Veseli.

On je stao u odbranu organizacijama koje su postavile pitanje izveštavanja u medijima.

“Svi smo zabrinuti, a postoje dva razloga za to, prvi je da ne postoji povezanost između depresije i agresivne želje za samoubistvom, a drugi, rečeno su mnogo gluposti u poslednjih nekoliko dana, poput one da je sramota da je ljudima sa akutnom depresijom dozvoljeno da lete. Zapravo, nije im dozvoljeno, u ovom slučaju se dogodio propust“, istakao je Veseli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: