"Priznaš psihički problem - otkaz"

Piloti smatraju da su njihove kolege u strahu da bi mogli da izgube posao ukoliko prijave da imaju psihološke probleme.

Izvor: B92

Subota, 28.03.2015.

19:08

Default images
freeimages.com

Kapetan jedne azijske aviokompanije koji je insistirao da bude anoniman rekao je da niko ne bi dobrovoljno otkrio da ima zdravstvene poteškoće.

“Pitanju vas za mentalno zdravlje, za događaje koji mogu da vas psihički poremete. Ko bi to rekao samoincijativno? Ja ne bih“, rekao je pilot Rojtersu.

On je istakao i da poslodavci ohrabruju pilote da prijave ukoliko kod kolega primete nešto sumnjivo.

“To je osetljivo, da li želite da radite u kompaniji u kojoj vas kolege špijuniraju? Zato ima malo takvih prijave. Svi imaju probleme, neko se sa njima nosi bolje od drugih. Neće svako rešavati svoj problem udaranjem aviona u planinu. To su ekstremne reakcije, ne možete ih predvideti“, naveo je pilot.

Profesorka psihijatrije Gejl Salc istakla je da su ljudi u strahu od gubitka posla i da nije dovoljno samo da aviokompanije imaju česta psihološka testiranja.

Specijalista za medicinu letenja sa Novog Zelanda Dejvid Pauel rekao je da u svega deset slučajeva avio nesreća u proteklih 20 godina razlog bio zdravstveni problem pilota, dok klinički psiholog Toni Katanazi navodi da je najučinkovitija prevencija samoubistva da nestabilnu osobu nikada ne treba ostavljati samu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: