Prvi neizvesni izbori u Nigeriji

U najmnogoljudnijoj afričkoj državi danas biraju novog predsednika, ali i članove parlamenta i senata.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 28.03.2015.

12:02

Default images
Foto: Beta, AP

Kako navodi BBC, trenutni predsednik Gudlak Džonatan ima velikog protivnika u Muhamedu Buhariju i ovi izbori će biti najnapetiji od nezavisnosti Nigerije 1960. godine od Velike Britanije.

Inače, izbori su bili odloženi za šest nedelja kako bi vojska ponovo osvojila teritorije pod kontrolom Boko Harama.

Oba kandidata su rekla da će sprečiti nasilje tokom izbora, kao i kasnije u državi ako budu izabrani.

Uprskos pojedinačnim navodima o odlaganju glasanja u nekim oblastima, porparol Kajode Idovu je istakao za AFP da su biračka mesta otvorena i da je glasanje počelo.

Glasači prvo treba da se registruju koristeći biometričke kartice na kojima se nalazi njihov otisak prista pre nego što kasnije daju svoj glas.

Skoro 60 miliona birača registrovalo se za glasanje na prvim izborima u istoriji Nigerije na kojima jedan opozicioni kandidat ima realne šanse da porazi aktuelnog predsednika.
Foto: Beta, AP
Džonatan i Buhari su u četvrtak potpisali mirovni dogovor i obećali da će prihvatiti rezultate slobodnih i fer izbora. Međutim u nasilju pre izbora već je poginulo nekoliko desetina ljudi.

Hiljade Nigerijaca i stranaca koji rade u Nigeriji napustili su tu zemlju zbog straha od izbijanja nasilja posle izbora.

Reporteri BBC sa lica mesta ističu da na nekim birački mestima čitači tih kartica rade sporo ili ne rade uopšte.

Kako se navodi, čak je i samom predsedniku Džonatanu bilo potrebno više od 20 minuta da se registruje u svom rodnom selu Otuoke, iako je njegov porpatrol rekao da je njegova akreditacija gotova.

General Buhari, koji se registrovao u svom rodnom gradu Dauri, je hvalio akreditacioni sistem.
Foto: Beta, AP
„Ukoliko ljudima bude dozvoljeno da glasaju, nameštanje će stvarno biti nemoguće pod ovim sistemom“, rekao je Buhari.

Neka biračka mesta su kasnije otvorena i novinari BBC ističu da su u glavnom gradu Abudži ispred biračkih mesta zbog problema sa čitačima kartica formirani dugački redovi.

Osim toga, izborno mesto u saveznoj državi Enugu na jugoistoku Nigerije pogodila je eksplozija, javila je jedna nigerijska televizija.

"Niko nije poginuo i nema povređenih. Policijski odred za eksplozive je ušao unutra", izjavio je Uče Eze, portparol policije u državi Anambra čiji je Avka glavni grad.
Foto: Beta, AP
Narodna Demokratska partija (PDP) je dominantna u Nigerijskoj politici od 1999. godine, ali je, kako se navodi, Progresivni kongres (APC) ima pođednake šanse da dođe na vlast.

Glasači u 36 država i teritoriji glavnog grada Abudže će takođe birati članove parlamenta i senata.

Inače, nigerijska vojska je u petak ponovo zauzela grad Gvozu za koji se verovalo da je sedište Boko Harama.

Takođe, Međunarodna zajednica sa velikim interesovanjem prati izbore u zemlji sa najvećom privredom u Africi, a to naročito važi za strane investitore zato što je Nigerija najveća destinacija za direktna strana ulaganja.
Foto: Beta, AP
Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Ban Ki Mun izjavio je u petak da međunarodna zajednica ima visoka očekivanja da će Nigerija na ovim izborima obezbediti liderstvo prema viskim standardima.

Osim toga, on je pozvao Nigerijce da izađu na izbore u što većem broju.

Predsednički i parlamentarni izbori će, kako se nada Ban Ki Mun, biti „transparentni, inkluzivni i mirni“, rekao je Ban ki Mun.

Oko 1.000 ljudi je poginuo u nasilju koje je izbilo posle izbora 2011. kada je Buhari izgubio, a Džonatan pobedio. Tada nije bilo sumnje da će Džonatan dominirati i osvojiti milione glasova.

Ali sada je finiš izborne trke mnogo neizvesniji. Politička scena u Nigeriji se promenila pre dve godine kada su vodeće opozicone partije formirale koaliciju i prvi put zajedno podržale jednog kandidata: Buharija.
Foto: Beta, AP
Hjuman rajts voč ističe da je Boko Haram samo ove godine ubio oko 1.000 ljudi.

U sredu, komadant nigerijske vojske Kenet Minimah je naveo da su prikladne bezbednosne mere izvršene kako bi se očuvala bezbednost svih na izborima.

Dan kasnije nigerijske vlada je zatvorila svoje granice i pristup sa mora zbog izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: