"Manja izlivanja, nema opasnosti"

Smirivanje hidrološke situacije očekuje se od sutra, odnosno ponedeljka, izjavio je hidrolog Dejan Vladiković.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 28.03.2015.

16:07

Default images
Foto: B92, arhiva

On je naveo da su, zbog obilnih padavina, vodostaji reka u Srbiji u većem porastu, sa dostizanjem granice redovne i vanredne odbrane od poplava.

"Narandžasti" hidroalarm proglašen je na Mlavi, Peku, Timoku, Kolubari, Zapadnoj i Južnoj Morava sa pritokama, a "žuti" hidroalarm na Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi, rekao je Vladiković za Tanjug.

Prema njegovi rečima, na Savi će uslediti porasti vodostaja u toku naredne nedelje sa približavanjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca.

Vladiković, koji je koordinator hidrometeorloškog sistema rane najave i upozorenja, objašanjava da se "naranždžasti" hidroalarm proglašava kada su vodostaji na ili u vanrednoj odbrani od poplava, a "žuti" hidroalarm kada su vodostaji na ili u granici redovne odbrane od poplave.

Prema njegovim rečima, usled obilnih padavina koje su se kretale od 20 do 35 milimetara prethodne noći, a u Beogradu i okolini 45 milimetara, došlo je do naglog porasta vodostaja na čitavom slivu Kolubare, na gornjim tokovima Zapadne i Južne morave sa pritokama.

"U ovom trenutku mere vanredne odbrane od poplava su na snazi kod Valjeva i nizvodne stanice Slovac na Kolubari, na reci Bjelici kod Guče i na donjem toku reke Toplice u južnoj Srbiji", rekao je Vladiković.

Prema njegovim rečima, na gornjem toku Kolubare vodostaji će se u naredna 24 časa kretati između granica redovne i vanredne odbrane od poolava i biće u stagnaciji i manjem opadanju, a na donjem toku Kolubare vodostaji će biti u umerenom porastu u narednih 24 sata i kretaće se oko granica redovne odbrane od poplava.

Na Zapadnoj Moravi, naveo je Vladiković, vodostaji će se od 28. do 30, marta kretati oko granica redovne odbrane od poplava, a na Južnoj Moravi sa pritokama izmedju granica redovne i vanredne odbrane od poplava.

"Na Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će se 29. i 30. marta kretati izmedju granica redovne i vanredne odbrane od poplava, a na Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će se do 30. marta kretati oko granica redovne odbrane od poplava", kaže Vladiković.

Nešto lošija situacija je u Kraljevu, gde je počela vanredna odbrana na Ibru.

Arilje: Izlila se Moravica

U opštini Arilje na pojedinim mestima došlo je do izlivanja reke Moravice, ali nema ugroženih objekata, niti većih količina zemljišta pod vodom, izjavio je danas Tanjugu predsednik te opštine Zoran Todorović.

"Brzom reakcijom vatrogasaca i meštana koji podižu odbrambene nasipe sprečeno je veće izlivanje Moravice u Arilju ,Virovu i Mirosaljcima", kaže Todorović i ističe da je trenutno vodostaj Moravice u opadanju.

U okolini Požege nekoliko hektara pod vodom

Usled izlivanja Zapadne Morave i Moravice nekoliko stotina hektara poljoprivrednog zemljišta u opštini Požega je pod vodom, izjavio je Tanjugu načelnik Štaba za vanredne situacije ove opštine Dragan Bojić.

“U selima Gorobilju i Prijanovići voda ugrožava osam domaćinstava, ali nema potrebe za njihovom evakuacijom. Poplavljeno je i zemljište u nebranjenom području u Prilipcu, Prijanovićima, Guglju, Tučkovu i Jelen dolu”, kaže Bojić.

Bojić ističe da je u selo Gorobilje dopremljena i cisterna sa pijaćom vodom, jer zbog izlivanja reka meštani postojeću ne smeju da koriste za piće.

Po rečima Bojića, vodostaj Moravice i Rzava je u blagom opadanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: