Porast vodostaja, bez opasnosti

Republički hidrometeorloški zavod upozorio je da će od danas do 30. marta vodostaji na pojedinim rekama biti u većem porastu.

Izvor: B92

Subota, 28.03.2015.

11:55

Default images

Vodostaji će se kretati iznad granica redovne odbrane od poplava.

Na dvadesetak reka u Srbiji za vikend je prognoziran porast vodostaja, a na bujičnim vodotokovima su moguća i manja izlivanja, objavljeno je na sajtu RHMZ.

Porast vodostaja prognoziran je na Kolubari, Ljigu, Tamnavi, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku.

Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja, saopštio je RHMZ.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštilo je danas da je na državnom putu I B reda broj 28, deonica Mali Zvornik - Ljubovija - Rogačica, u mestu Velika Reka saobraćaj u prekidu zbog izlivanja reke.

Na Zapadnoj Moravi vodostaj nije ni blizu odbrane od poplava, a vodostaj Ibra je porastao 20 santimetara, rekao je Tanjugu načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović.

"Oko 9.00 sati smo obišli nekoliko mernih tačaka na Zapadnoj Moravi, i vodostaj nije ni blizu odbrane od poplava. Morava jeste malo izlila u pojedinom priobalju, ali to su tačke gde se ona svake godine izlije. Ne postoji opasnost da se izlije u naseljenim mestima", rekao je Kočović, napominjući da će prema najavama meterologa u toku noći prestati da pada kiša.

Vodostaj Ibra je, kako kaže Kočović, porastao oko 20 centimetara, ali da bunari za vodosnabdevanje Kraljeva Uzičkom i Konarevskom polju nisu ugroženi.

“Ibar se takođe u nekim delovima izlio iz svog korita, ali to je samo nekoliko metara od obale. Zbog otapanja snega sa Goča, reka Ribnica je nadošla, ali nije potkopala obale", rekao je Kočović za Tanjug.

Čačak: Porast vodostaja Zapadne Morave

Zapadna Morava i Bjelica beleže porast vodostaja zbogo kiše, a na pojedinim mestima došlo je do izlivanja, rekao je danas Tanjugu načelnik Odeljenja za vanredne situacije Dragiša Broćić. On je dodao da su te reke prešle upozoravajuće nivoe odbrane od poplava, a počelo je plavljenje poljoprivrednog zemljišta od Viče do Lučana na području lučanske opštine.

"Zapadna Morava se izliva u požeško polje i kod Kratovske stene", rekao je on dodajući da je Morava prešla kotu od pet metara, a Bjelica se približava nivou od dva metra.

Prema njegovim rečima, za sada nema ugroženih objekata, medjutim, ukoliko bude novih padavina problemi će nastati.

Stevanović: Porast vodostaja, ali bez opasnosti

Na pojedinim rekama, naročito na zapadu i jugozapadu zemlje i u slivovima pojedinih reka primetan je porast vodostaja, ali za sada nema opasnosti od većih izlivanja, izjavio je pomoćnik načelnika u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije Boban Stevanović.

On je Tanjugu rekao da se očekuje povećanje vodostaja usled kiše, ali da su specijalistički timovi Sektora za vanredne situacije na terenu od petka i da prate stanje.

Stevanović je podsetio da se ovog vikenda, odnosno do 30. marta može očekivati da će vodostaji na pojedinim rekama biti u većem porastu i da će se kretati iznad granica redovne odbrane od poplava.

"Specijališticki timovi su na terenu i u pripravnosti su", rekao je Stevanović.

On je dodao da je došlo do manjeg izlivanja reke Gračice, kao i Baričke reke, ali da stanje nije alarmantno i da se obavlja iscrpljivanje vode.

Inače, na snazi je "žuti alarm" za pojedine reke, jer se očekuju velike padavine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: