"Nema suda dok se Srbi ne vrate"

Kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je postojanje suda za ratne zločine opravdano, ali i nemoguće dok se u institucije u Prištini ne vrate kosovski Srbi.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

16:39

Default images

Mustafa je u kosovskoj skupštini podsetio poslanike da je još na snazi rezolucija 1244 i da, ukoliko parlament Kosova ne donese odluku o formiranju suda, nadležnost mogu preuzeti Ujedinjene nacije.

"Ustavni sud Kosova doneće konačnu odluku o formiranju sepecijalnog suda za ratne zločine i mi ćemo tu odluku poštovati", rekao je Mustafa.

Bivši premijer i šef kosovske diplomatije Hašim Tači rekao je da je neophodno i prihvatanje i rad na osnivanju suda, zarad budućnosti Kosova.

"Vrlo je važno da svi shvatimo da našoj prošlosti, svetom pismu za slobodu, se neće suditi, jer je to oživljeno. Koliko god bilo bolno, mi moramo zajedno da prihvatimo i radimo na osnivanju suda, zbog naše budućnosti", rekaoj je Tači.

Za kosovsku opoziciju je neprihvatljivo formiranje suda samo za zločine koje su počinili Albanci. Time se, kako kažu, ne poštuje kosovski ustav.

"Činjenice iznete uizveštaju Dika Martija su antialbanska propaganda. To stvara utisak da se Albanci nisu borili za slobodu, već da su to kriminalci koji su se bavili trgovinom organa i belog roblja"; kaže Glauf Konjufča iz Samoopredeljenja.

Skupština Kosova ratifikovala je prošle godine pisma predsednice Kosova i predstavnika EU, kojim se potvrđuje opredeljenost kosovskih institucija za formiranje specijalnog suda.

Vlada Kosova je usvojila dva amandmana po kojima u kosovski ustav treba da se unesu izmene za formranje suda. Predsedništvo parlamenta je amandmane uputilo ustavnom sudu, a za njihovo usvajanje potrebna je podrška dve trećine poslanika.

Zbog bojkota parlamenta poslanika Srpske liste, donošenje odluke o formiranju specijalnog suda nije moguće. O nastavku učešća u vladi i parlamentu, Mustafa je razgovarao s predstavnicima Srpske liste.

Kako saznajemo, srpski predstavnici će odluku saopštiti sledeće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: