EU ne gleda kroz prste SRB zbog KiM

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini kaže da EU ne gleda kroz prste Srbiji kada je reč o unutrašnjim reformama, zbog spremnosti da se reši pitanje Kosova.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.03.2015.

07:00

Default images

"Srbija bi trebalo da ostvaruje svoju reformsku agendu. To je jasna obaveza i doprinos Srbije. To je važno za napredak ka EU, ali pre svega za Srbiju. Vlada je bila jasna u ambicijama da unapredi ekonomsku situaciju. Reforme se moraju ostvariti i primeniti bez odlaganja. Tako da nema 'gledanja kroz prste'", rekla je Mogerinijeva u intervjuu za "Danas".

Ona danas stiže u prvu posetu Beogradu nakon preuzimanja funkcije visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, i sastaće se sa najvišim srpskim zvaničnicima.

"Moja poruka će biti jasna - Srbija je čvrsto na svom putu ka EU, ali pred njom su reforme koje treba hitno sprovoditi i rešavati. Evropska unija želi da poglavlja iz pregovora o članstvu budu otvorena što je pre moguće. Uz privrženost i političku volju - a Srbija ih je već pokazala - to se može ostvariti", rekla je Mogerinijeva.

Ona je podsetila da je Srbija proklamovala članstvo u EU za svoj ključni strateški cilj, i da je to i premijer Aleksandar Vučić nedvosmisleno ponovio tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina, oktobra prošle godine.

"Suštinska posvećenost zemlje vrednostima EU važna je, kako za Uniju, tako i za Srbiju. Postoji pravna obaveza u okviru pregovora da se razvije proces progresivnog usaglašavanja sa pozicijama EU, i mi očekujemo da Srbija ispoštuje te obaveze. Ipak, još važnije je da lideri iz Beograda pokažu da se Srbija drži svog strateškog cilja pridruživanja EU - da pokažu to rečima, a posebno delima", dodala je Mogerini.

Kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, dodala je, ono što se konačno očekuje od obe strane jeste sveobuhvatna normalizacija odnosa.

"U tom pogledu, biće potrebno pronaći rešenja u dogledno vreme, za niz otvorenih pitanja. Rešavanje problema dijalogom i pregovorima je evropski način i put, dok je jedan od ciljeva razgovora da se i Beograd i Priština približe Evropi. Međusobni razgovori, na ovaj način, jesu po sebi važan korak na evropskom putu", kaže Mogerinijeva.

Upitana da li je tačno da vlast u Srbiji ispunjava obaveze predviđene Briselskim sporazumom, a da je problem na drugoj strani, ona je rekla da je implementacija sporazuma već postignutih u dijalogu, koji je omogućila EU, ključni je deo tog procesa.

"Do sada nije bilo pune implementacije i mi radimo sa obe strane na postizanju tog cilja. Takođe, mi razgovaramo o tome kako da ostvarimo napredak u dijalogu, kako bi se u budućnosti razgovaralo o brojnim pitanjima tamo gde postoji uzajamna saglasnost oko te potrebe", dodala je šefica evropske diplomatije.

Povodom pitanja imovine na Kosovu, ona je rekla da je vlasništvo teško pitanje u mnogim zemljama.

"Ono što se zahteva od Srbije jeste kontinuirano zauzimanje za vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom, što vodi ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa", istakla je Mogerini.

Na pitanje, imajući u vidu da otvaranje prvog poglavlja u procesu pridruživanja pre svega zavisi od implementacije Briselskog sporazuma, a da je procenjeno vreme za ispunjavanje tog uslova - septembar, da li to znači da do tada sigurno neče biti otvoreno nijedno poglavlje, ona je rekla:

"Srbija je to zaslužila, zbog svog doprinosa teškim reformama. Prešla je dug put u normalizaciji svojih odnosa sa Kosovom. Ovo je ključno, takođe, za stabilnost u regionu. Srbija treba da ostvaruje svoju reformsku agendu. Brzina kojom će se odvijati pregovori zavisiće od napretka u ključnim oblastima, uključujući vladavinu prava i primenu sporazuma postignutih u dijalogu sa Kosovom, koje je EU omogućila".

Povodom ocena da se Srbija nalazi na "liniji vatre" između Moskve i Vašingtona, i da Amerika gura EU u sukob sa Rusijom, ona je rekla da EU ima kooperativan, a ne konfrontirajući stav prema svim svojim susedima, uključujući i Rusiju.

"Mi smo odlučni da ne dozvolimo intenziviranje priče o sukobu EU i Rusije. Ipak, to mora da bude zasnovano na obostranom doprinosu, i na poštovanju ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta" dodala je Mogerinijeva.

"Trenutno smo angažovani u pružanju podrške za mirno rešenje konflikta u Ukrajini, kroz punu implementaciju sporazuma iz Minska, i mi radimo zajednički na ovome sa srpskim predsedništvom OEBS-a. Beograd igra vrlo konstruktivnu ulogu i u stalnom smo kontaktu", ostakla je Federika Mogerini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: