"Bošnjaci nemaju pravnu sigurnost"

Ključni problemi koji otežavaju položaj Bošnjaka u Srbiji je nepostojanje pravne sigurnosti,izjavio je predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.03.2015.

16:26

Default images
Foto: Tanjug

On je naveo da nedostaje i vladavine prava i jednakosti pred zakonom i državnim organima.

On je na sastanku sa predstavnicima ekspertske grupe koju je angažovala Evropska komisija za praćenje ostvarivanja prava nacionalnih manjina naglasio i da su "to oblasti u kojima su Bošnjaci u Srbiji najviše diskriminisani".

Predstavnici BNV su istaklii da, "u praksi, državni organi grubo krše Ustav, zakone i druga pravna akta, čime se dodatno utiče na nemogućnost korištenja ljudskih i manjinskih prava Bošnjaka", saopšteno je posle sastanka.

Ukazano je i da "što se tiče Bošnjaka u Sandžaku još uvek nisu rešena pitanja iz 90-tih godina prošlog veka - pitanja nestalih, masovne otmice, ubistva, granatiranje bošnjačkih sela i progon stanovništva čime je promenjena nacionalna struktura stanovništva" u Sandžaku.

Na sastanku je istaknuta "i očigledna prisutnost tolerantnog odnosa policije, tužilaštva i sudstva prema nasilju i ugrožavanju života i slobode pripadnicima bošnjačkog naroda u Sandžaku, a posebno prema legitmno izbranim predstavnicima Bošnjaka".

Po mišljenju članova BNV, time se ne pokazuje "nepoštovanje izborne volje Bošnjaka od strane državnih organa, čime se pokušavaju Bošnjaci izbaciti iz aktivnog učešća u političkom životu Srbije", navodi se u saopštenju.

Predstavnici BNV naveli su i probleme u ostvarivanju prava u oblastima službene upotrebe jezika i pisma, obrazovanja, kulture, informisanja i učešća Bošnjaka u javnom životu.

Oni su posebno ukazali i na "nerešeno pitanje decentralizacije i upravne podele Sandžaka".

Predstavnici Evropske komisije pokazali su veliko interesovanje za specifičnosti problema bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: