S. Arabija: Napadi se nastavljaju

Vazdušni napadi koje je izvršila u Jemenu koalicija zemalja Zaliva predvođena Saudijskom Arabijom bili su uspešni i nastaviće se dok se ne ostvare ciljevi.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

23:47

Default images
Foto: Beta, AP

Na konferenciji za štampu u Rijadu Ahmed Asiri je rekao da koalicija koja okuplja deset zemalja za sada nema planove da krene u kopnenu ofanzivu iza vazdušnih napada, čiji je cilj da se zaustavi napredovanje šiitskih Huti pobunjenika u Jemenu.

Zalivske zemlje predvođenje Saudijskom Arabijom tokom noći su pokrenule vazdušnu operaciju na položaje Hutija u Jemenu.

Vlasti u Rijadu saopštile su da je to odgovor na ofanzivu Hutija koji se kreću prema gradu Aden na jugu zemlje, sedištu predsednika Abeda Raboa Mansura Hadija nakon bekstva iz Sane, a odakle je on juče pobegao u nepoznatom pravcu.

Večeras se Hadi pojavio u Rijadu, prenela je saudijska televizija, mada su juče njegovi saradnici demantovali da je napustio zemlju.

Napadi su počeli danas pre zore na glavni grad Sanu i na još tri provincije. Pogođeni su vazdušna baza u Sani, vojne baze i položaji protivavionske odbrane, a uništeno je više kuća blizu aerodroma u Sani. U napadima je ubijeno najmanje 18 civila.

Nova runda vazdušnih napada izvedena je večeras, kada je glavni grad Sana pogođen brojnim projektilima, prenosi agencija AP.

U govoru večeras koji je prenosila televizija vođa pobunjenika Abdul Malik el Huti optužio je SAD, Saudijce i Izrael da su pokrenuli kriminalnu, nepravednu i brutalnu kampanju čiji je cilj da izvrše invaziju na Jemen i okupiraju ga.

Portparol Bele kuće Erik Ssulc je rekao novinarima u avionu na putu za Alabamu da je predsednik Barak Obama odobrio logističku i obaveštajnu podršku za napade ali da SAD ne učestvuju direktno u vojnoj akciji.

Iran, koji podržava Hutije, osudio je vazdušne napade i civilne žrtve u Jemenu.

Šefovi diplomatija arapskih zemalja okupljeni danas u Egiptu odobrili su plan vođenja zajedničke vojne kampanje u Jemenu, rekao je generalni sekretar Arapske lige Nabil el Arabi.

Nacrt rezolucije će biti predstavljen na samitu Arapske lige koji počinje u subotu u egipatskom letovalištu Šarm el Ssejiku.

"Ministri su se složili o vrlo važnom načelu, formiranju vojnih snaga", rekao je El Arabi na konferenciji za štampu.

"Prvi put će vojne snage biti formirane i funkcionisaće u ime arapskih zemalja", dodao je.

To je potvrdio i egipatski šef diplomatije Sameh Šukri na kraju sastanka ministara spoljnih poslova arapskih zemalja koji su pripremali samit.

Nacrt rezolucije, u koji je imao uvid Frans pres, navodi da te snage treba da sprovode brze vojne intervencije da se suprotstave bezbednosnim pretnjama kojima mogu biti izložene arapske zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: