Gardijan pobedio monarhiju i Vladu

Britanski vrhovni sud odobrio je danas po zahtevu "Gardijana" objavljivanje tajnih pisama koje je princ Čarls pisao ministrima 2004. i 2005. godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

12:44

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Sud je ocenio da je pokušaj vlade da ih zadrži tajnim nezakonit, prenosi "Gardijan".

Presuda, koja predstavlja kulminaciju pravne borbe "Gardijana", veliki je udarac vladi, koja je pokušavala da zaštiti Čarlsa od javne kritike zbog njegovih "posebno otvorenih" mešanja u javnu politiku, piše taj list.

Presuda je došla kao odgovor na zahtev lista 'Gardijan', koji je godinama tražio da pisma budu objavljena.

Pet od sedam sudija podržalo je zahtev "Gardijana", a presudu je objavio danas predsednik tog suda.

Sudije su presudile da tadašnji državni tužilac Dominik Griv nije imao zakonsko pravo da preokrene odluku suda da pisma treba da budu objavljena.

Sud je 2012. doneo odluku da 27 dopisa između princa i ministara vlade Tonija Blera treba da budu dostupna javnosti, odnosno objavljena.

Sud je naveo da je u interesu javnosti da "postoji transparentnost u tome kad i kako je princ Čarls pokušavao da utiče na vladu".

Griv je preokrenuo odluku suda, navodeći da bi objavljivanje tih pisama nanelo "ozbiljnu štetu" ugledu položaja princa od Velsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: