SAD: Namere Putina nepoznate

SAD strahuju da će Moskva i proruski separatisti oživeti oružani sukob u istočnoj Ukrajini posle izvesnog zatišja koje postoji od prekida vatre u februaru.

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.03.2015.

07:21

Default images

"Postoji rizik da Rusija može ponovo pokrenuti sukob u vreme koje ona odabere", a "sve što je Rusija uradila još od drugog sporazuma iz Minska ukazuje da je ostavila otvorenom tu opciju", rekao je viši zvaničnik Stejt departmenta.

Taj diplomata je u razgovoru s novinarima potvrdio da je "nivo nasilja dramatično opao" u istočnoj Ukrajini od 15. februara kada je stupio na snagu prekid vatre ukrajinske vojske i pro-ruskih pobunjenika, po sporazumu iz Minska.

Ali, "nema promene u strateškom pravcu Rusije (koja) nastavlja da šalje (vojnu) opremu preko granice", dodao je američki zvaničnik. SAD mesecima optužuju Rusiju da u istočnu Ukrajinu šalje trupe i teško naoružanje - tenkove, raketne baterije i protiv-raketne sisteme, što Moskva poriče.

"Sada znamo da je Rusija iskoristila prvi sporazum iz Minska (septembar 2014.) da sprovede veliki program obuke i opremanja" separatista, što je dovelo do "ofanzive tokom zime", dodao je on.

"Svi očekuju da se sukob ponovo pokrene i izjave separatista o njihovim namerama su veoma jasne. Nisu poznate samo namere (predsednika Rusije) Vladimira Putina", rekao je američki diplomata.

Predstavnički dom američkog Kongresa je u ponedeljak izglasao rezoluciju kojom od predsednika Baraka Obame traži da obezbedi Ukrajini oružje za odbranu od ruske "agresije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: