Tahiri: Raspuštanje Civilne zaštite

Ministarka u Vladi Kosova zadužena za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je da je postignut dogovor o raspuštanju Civilne zaštite.

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.03.2015.

20:48

Default images

Civilna zaštita je formacija koja postoji u opštinama na severu Kosova nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, dogovor koji su potpisali Beograd, Priština i EU, podrazumeva raspuštanje Civilne zaštite sa severa Kosova, i omogućava njenim pripadnicima da se integrišu u kosovske institucije.

Tahiri je izjavila da je dogovor postignut posle teških i dugih pregovora i zahvalila je EU na posredovanju, kao i Sjedinjenim Američkim Državama na podršci u ovom procesu.

"Postizanje ovog sporazuma je veoma važno, jer predviđa gašenje takozvane Civilne zaštite i omogućava integrisanje njenih bivših pripadnika u institucije Kosova", rekla je Tahiri.

Ona je podvukla da je proces razgovora bio dug i težak, da je trajao gotovo dve godine, a da su se poslednja dva meseca vodili bilateralni pregovori.

Sporazum će se sprovesti do 1. septembra kada Civilna zaštita treba da bude u celosti raspuštena i njime se predviđa "zatvaranje svih objekata, kancelarija, skladišta koje je koristila ova struktura Srba u opštinama na severu Kosova", navodi se u saopštenju.

Ranije u martu, Tahiri je prištinskim medijima izjavila da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti formirana tek kada se sprovedu već dogovoreni sporazumi iz Brisela, odnosno kada se sprovede dogovor o pravosuđu, rasformira civilna zaštita, i bude uklonjena barikada na mostu na Ibru. Pitanje ZSO tek tada "može doći na dnevni red", rekla je ranije Edita Tahiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: