Neće biti eutanazije pasa lutalica

Ministarstvo poljoprivrede demantovalo je tvrdnje da će Nacrtom zakona o dobrobiti životinja biti predviđena eutanazija pasa lutalica ukoliko se ne udome.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

19:41

Default images
Foto: Thinkstockphotos.com

Sporna odredba po kojoj bi napuštene životinje bile ubijane posle svega 15 dana u karantinu nalazi se u navodnom nacrtu zakona koji je anonimno dostavljen udruženjima za zaštitu životinja.

U nadležnom ministarstvu demantuju tvrdnje iz ovog teksta.

"Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine demantuje tvrdnje pojedinca koje su prenete preko društvenih mreža i pojedinih medija, da će Nacrtom biti predviđena eutanazija pasa lutalica ukoliko se ne udome. Ministarstvo, u tom smislu, ne predviđa nikakve izmene postojećeg Zakona o dobrobiti životinja, što je jasno stavljeno do znanja organizacijama i društvima koja su se obraćala Ministarstvu i Upravi za veterinu."

U Udruženjima za zaštitu životinja ostaju zabrinuti, jer se ni postojeći zakoni ne poštuju pri rešavanju problema pasa lutalica, pa se masovna ubijanja, kako tvrde, dešavaju i danas.

"Često se pogrešno misli da udruženja građana su ta koja vole da su psi na ulici. Apsolutno ne. Mi smo ti koji se zalažemo da se taj problem reši, ali to se ne može učiniti neprimanjivanjem zakona ili njegovom neadekvatnom izmenom", kaže Nataša Vukmirović iz Udruženja Link plus.

Eutanazija životinja koja je primenjivana decenijama nije dala željeni rezultat.

Srbija se zatim priklonila sterilizaciji.

"Znači da ne radite ništa sa njima oni će za pet godina nestati. Problem je u dotoku novih koji su došli od vlasničkih pasa, tako da država bi svakako trebalo da promeni zakone, ali bi više pažnje trebalo da se obrati na pritisak na vlasnike i na to da se psi čipuju da bi ste vi u trenutku kada nađete psa na ulici imali neodgovornog vlasnika, a ne napuštenog psa", kaže Vladimir Terzin, doktor veterinarske medicine.

Evropska istraživanja ukazuju da je oko 70 do 80 odsto pasa lutalica nekada imalo vlasnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: