Tasovac: Mediji su prioritet vlade

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac kaže da je unapređenje medijske scene u vrhu prioriteta Vlade Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

11:58

Default images
Foto: Beta

Kako je rekao, postoje "iskrene namere da se stvari učine još boljim, baš kao što medijima pripaduju nesporna i neotuđiva prava i slobode što ne sme biti dovedeno u pitanje".

"Postojanje vladine komisije za istraživanje ubistava novinara pokazuje iskrenu želju vlasti da se rasvetle tamne mrlje naše turbulentne prošlosti", istakao je Tasovac.

Tasovac je govoreći na na skupu u Beogradu o zaštiti bezbednosti i integriteta novinara u organizaciji OEBS-a istakao značaj odgovornosti samih novinara.

Ministar je podvukao važnost samoregulacije unutar novinarske branše, profesionalizma, poštovanja kodeksa i višeg nivoa medijske pismenosti, "na kojoj treba poraditi da bi se bolje razumeli".

"Iskreno i bez rukavica savetujem ponekad pogled u ogledalo i suočavanje sa sopstvenim odrazom. Koliko važi za politiku, to u ne manjoj meri važi i za novinarstvo", kazao je Tasovac.

Ministar je naveo da je Srbija prošle godine donela tri medijska zakona i niz podzakonskih akata i da su povećana novčana sredstva za sufinansiranje projekata kojima se promoviše javni interes.

On je rekao da je prvi put u jednom ovdašnjem medijskom zakonu definisan javni interes koji precizira da je nužno postojanje nepristrasnog, pravovremenog, istinitog i potpunog informisanja svih građana.

"Javno informisanje je slobodno i ne podleže cenzuri, zabranjena je posredna i neposredna diskriminacija, a fizički napadi na novinare i urednike se kažnjavaju na osnovu zakona", dodao je Tasovac.

Podrška države slobodi medija ogleda se, prema njegovim rečima, i u procesu privatizacije medija, jer postoji garancija da će osnovna delatnost trajati najmanje pet godina, da će novinari u slučaju propasti kao zaposleni imati šanse dobiju akcije tog medija i očuvaju uređivačku politiku.

"Zaštitu predstavlja i kada se putem Registra medija omogući uvid u to ko su vlasnici medija, ko im donira i koliko država izdvaja na različitim nivoima vlasti, što ranije nije bilo moguće", naveo je ministar.

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić izjavio je da je Srbija čvrsto opredeljena za zaštitu bezbednosti novinara i slobode izražavanja što je ključni element svakog istinski demokratskog društva.

U obraćanju na otvaranju skupa, Dačić je rekao da je nasilje prema novinarima neprijvatljivo i da se mora tretirati kao napad na društvo u celini.

"Vlada Srbije je u svakoj prilici oštro osuđivala nasilje nad novinarima", kazao je Dačić i dodao da su OEBS i EU u više navrata pozdravili rad komisije za istraživanje ubistava novinara.
Foto: Beta
Dačić je izjavio da je nasilje prema novinarima u porastu, kao i da je sve izraženije ugrožavanje bezbednosti žena novinara, podsetivši da je 2014. na prostoru OEBS-a ubijeno sedam novinara, a u januaru ove godine, u Parizu, osam.

"Srbija će kao predstavajuća OEBS-om tokom 2015. pitanje slobode medija i bezbednosti novinara držati visoko među prioritetima organizacije", rekao je Dačić, istakavši da je današnja konferencija prvi tematski skup tokom srpskog predsedavanja OEBS-om.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je da je važno da postoji snažna osuda s najviših nivoa vlati kada su novinari napadnuti ili kada novinari ginu, jer "u suprotnom to može uništiti demokratiju".

"Najviši državni organi moraju javno i odmah da osude nasilje ili pretnju nasiljem protiv novinara i da zatraže brze i transparentne istrage u svakom pojedinačnom slučaju. Vraćanje u mrak i zatvorena društva nije nešto što OEBS želi da vidi", istakla je ona.

"Reči i slike ne izazivaju modrice i ne ubijaju ljude. To čine kriminalci i oni moraju biti suočeni s najstrožom rukom zakona", rekla je Mijatovićeva.

Predstavnica OEBS-a je dodala da je nasilje protiv onih koji imaju drugačije mišljenje neprihvatljivo.

"Oni se mogu ismevati, može se obratiti sudu ili na drugi način reagovati, ali nasilje se ne može tolerisati u demokratiji", kazala je Mijatović.

Ocenivši da situacija u ovoj oblasti nije laka i "uopšte nije ružičasta", Mijatović je kazala da se u nekoliko zemalja članica OEBS-a novinarima preti, dobijaju batine na ulici, hapse ih na osnovu izmišljenih optužbi, a ništa se ili se veoma malo radi na istrazi ubistava novinara.

"Moramo preduzeti nešto da to zaustavimo, da se kao OEBS obavežemo u tom smislu, ali to ne mogu ja da uradim, to treba da odluči 57 članica", kazala je Mijatović.

Većini ljudi, dodala je, nezamislivo je da ima onih koji idu na posao znajući da mogu biti napadnuti ili ubijeni samo zato što rade svoj posao. "Ipak, novinari idu na posao, nastavljaju da izveštavaju o pitanjima koja su važna za javnost, jer smatraju da informacija mora da bude dostupna", kazala je predstavnica OEBS-a.

Mijatović je istakla psihološko nasilje o kojem se manje govori i koje je teže dokazati, ali s kojim se novinari suočavaju svakog dana, kao i na važnost inicijativa koje podižu svest javnosti o tom problemu.

Glavne teme dvodnevne konforencije o zaštiti bezbednosti i integriteta novinara u regionu OEBS-a biće bezbednost novinara i izazovi za medije posle napada na pariski nedeljnik Šarli Ebdo, onlajn bezbednost žena novinara, digitalna bezbednost i korišćenje interneta za medije i novinare i pravna zaštita novinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: