Pritisak onesvestio pilote Erbasa?

Ako je avion kompanije Džerman vings gubio visinu nekih desetak minuta, postavlja se pitanje zašto piloti nisu pozvali u pomoć.

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2015.

22:28

Default images
foto: Beta/AP

Prema mišljenju stručnjaka britanskog BBC, to bi verovatno značilo da su se oni onesvestili, što implicira da je u avionu došlo do radikalne promene pritiska.

“To je moguće ukoliko se na trupu pojavi nekakva rupa kroz koju izađe sav vazduh. Ipak, to ne mora da bude fatalno, piloti imaju maske sa kiseonikom i trenirani su za takve situacije, ali ukoliko su bili onesvešćeni, to bi moglo da objasni nedostatak poziva za opasnost i bilo kakvog pokušaja da se avion preusmeri do najbližeg aerodroma“, navodi Ričard Veskot.

Slično mišljenje izneo je i pilot na Erbasu A320 Marin Medić u izjavi Raša tudeju.

“Avion je počeo da pada veoma brzo, za veoma kratko vreme je izgubio veliku visinu. To može da ukaže na problem sa pritiskom ili na kompletno gubljenje pritiska. U takvim situacijama piloti spuštaju avion na visinu na kojoj može da se diše“, istakao je Medić.

Od poletanja u Barseloni, avion Džerman vingsa je počeo da dobija na visini celim letom preko Sredozemnog mora, da bi već samim prelaskom na nebo iznad kopna Francuske, na visini od 11.418 metara počeo da pada.

Konačna zabeležena visina bila je 2.370 metara.

Tim koji istražuje pad aviona se danas oglasio, rečima da je avion krenuo da gubi visinu neposredno po slanju poslednje poruke komandnom tornju, koja je bila “rutinska“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: