"Prebačeni snimci iz crne kutije"

Snimci iz crne kutije koja je pronađena na mestu pada aviona Džerman vingsa su uspešno izvučeni, saopštio je istražni tim.

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2015.

13:55

Default images
Foto: Beta/AP

Oni su naveli i da su podaci koji su tom prilikom prikupljeni upotrebljivi.

Francuski predsednik Fransoa Oland demantovao je da je pronađena i druga crna kutija palog aviona Džerman vingsa.

"Tražimo drugu crnu kutiju. Našli smo oklop, ali ne i unutrašnjost", rekao je Oland na konferenciji za medije koju je održao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i španskim premijerom Marijanom Rahojom.

Prethodno je objavljeno da je druga crna kutija koja skladišti podatke o letu, pronađena, ali da je ozbiljno oštećena.

Francuski istražitelji prethodno su naveli da je memorijski čip na uređaju za snimanje podataka sa leta aviona ispao iz svog položaja i da ga nije moguće pronaći, ali se nadaju da će uspeti da dođu do podataka sa uređaja za snimanje glasa pilota.

Francuski biro za istrage i analize objavio je, ranije danas, fotografije prve pronađene crne kutije aviona kompanije "Džerman vings" koji se srušio u francuskim Alpima.

U nesreći je poginulo svih 150 putnika i članova posade, a zvaničnici se nadaju da će crna kutija iz kokpita, iako znatno oštećena, ponuditi uvid u ono što se dogodilo na jučerašnjem letu iz Barselone za Dizeldorf, piše BBC.

Francuski ministar unutrašnjih poslova uveren je da je kutija upotrebljiva iako je znatno oštećena.
Foto: Beta/AP
Potraga za telima stradalih nastavljena je u zoru, ali spasioci teško dolaze do nepristupačnog terena.

Kompanija Džerman vings objavila je spisak nacionalnosti žrtava jučerašnje tragedije, a bosanski mediji javljaju da je među stradalima u avionskoj nesreći i braćni par poreklom iz BiH.
Foto: Beta/AP
Letelica "Džerman vingsa" je čak 18 minuta gubila visinu pre udarca u planinu, a iz kokpita u tom periodu nije stigao nijedan poziv upomoć, pokazuje istraga.

Francuske vlasti su objavile da je komunikacija s pilotom prekinuta u 10.30 kada je avion bio iznad Mediterana, posle čega je počelo zasad neobjašnjeno poniranje.
"Erbas A320" na letu 4U 9525 se srušio u 10.48h, nakon što je visina letenja opadala svakog minuta za oko 600 metara. Teroristički napad ipak nije verovatan, tvrde zvaničnici.

Konačan uzrok pada aviona mogao bi se znati tek za nekoliko meseci, ali već sada postoji nekoliko teorija o mogućim uzrocima pada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: