"Čudan pad" aviona trajao 18 minuta

Letelica "Džerman vingsa" je čak 18 minuta gubila visinu pre udarca u planinu, a iz kokpita u tom periodu nije stigao nijedan poziv upomoć, pokazuje istraga.

Izvor: Tanjug, 24sata.hr

Sreda, 25.03.2015.

10:33

Default images
Foto: Beta, AP

Francuske vlasti su objavile da je komunikacija s pilotom prekinuta u 10.30 kada je avion bio iznad Mediterana, posle čega je počelo zasad neobjašnjeno poniranje.

"Erbas A320" na letu 4U 9525 se srušio u 10.48h, nakon što je visina letenja opadala svakog minuta za oko 600 metara. Teroristički napad ipak nije verovatan, tvrde zvaničnici.

"Ključni su trenuci između 10.30h i 10.31h", rekla je francuska ministarka saobraćaja Segolen Roajal.

Više detalja o padu trebalo bi da bude poznato u narednim danima, kada budu obrađeni podaci iz crne kutije, koja je teško oštećena.

Francuski zvaničnici su potvrdili danas da je crna kutija, koja snima razgovor u kokpitu i tehničke parametre, pronađena na 2.000 metara nadmorske visine, da je teško oštećena, ali da istraga odmah počinje.
Foto: Beta, AP
Francuski državni sekretar za saobraćaj Alen Vidali potvrdio je da je počeo rad na reprodukovanju vitalnih podatka iz kokpita.

Vidali je izjavio za francuski Radio Evropa 1 da su istražitelji za početak usredsređeni na to da iz crne kutije rastumače ljudske glasove, razgovore, zatim zvukove iz kokpita i dodao je da nijedan uzrok nije u potpunosti isključen, ali "s onim što je već poznato, hipoteza uljeza ili napada je malo verovatna", dodaje AP.

Takođe, nakon što su se pojavile informacije da posada ovog leta nije želela da uzleti dan ranije, kompanija "Džerman vings" je demantovala navode da je avion "ostavljen na zemlji iz bezbednosnih razloga".

"Pilot je prijavio čudan zvuk, koji je dolazio iz zakrilca. Obavljen je pun pregled u skladu sa propisima i sve je bilo u redu", rekao je Volfgang Rajnert, portparol kompanije "Lufthanza", pod čijim okriljem radi "Džerman vings".

Kako je naveo direktor "Lufthanze" Karsten Spor, avion je bio u "tehnički odličnom stanju".

Pročitajte još: Erbas imao 58.000 sati leta.

"Nije bilo eksplozije u vazduhu"

Foto: Beta, AP
Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev praktično je isključio mogućnost da je u avionu "Džerman vingsa" izvršen teroristički napad.

"Ostaci aviona se prostiru na jednom i po hektaru, što ukazuje da avion očigledno nije eksplodirao u vazduhu. Teorija o terorističkom napadu nije teorija na koju se mi fokusiramo", rekao je Kaznev za francuski radio RTL.

Ipak, ministar je oprezno dodao da "sve teorije moraju biti pažljivo ispitane sve dok ne bude rezultata istrage", prenela je agencija AFP.
Foto: Beta, AP
Rojters dodaje da će danas po podne istražitelji francuske civilne avijacije održati konferenciju za novinare.

Američka televizija Skaj njuz navodi da je među poginulima 67 Nemaca. Među njima je 16 đaka i njihova dva nastavnika, dva operska pevača - Nemica i Kazahstanac po rođenju, dvoje Austarlijanaca - majka i sin, Izraelac koji živi u Španiji, putnici iz Holandije, Turske, Danske i Kazahstana.

Španija i dalje utvrđuje tačan broj poginulih Španaca, a Meksiko i Japan sumnjaju da je među poginulima bilo i njihovih državljana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: