Dačić u Prištini: Ne ići unazad

U Prištini se održava neformalni sastanak ministara spoljnih poslova i ministara transporta država regiona.

Izvor: Beta

Sreda, 25.03.2015.

10:08

Default images
Foto: Tanjug

Srbiju na tom sastanku predstavljaju potpredsednici vlade i ministri građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i spoljnih poslova, Zorana Mihajlović i Ivica Dačić.

Na konferenciji će biti reči o konkretnim ekonomskim projektima od regionalnog karaktera, s posebnim naglaskom na ulaganja u infrastrukturu, koje je moguće realizovati iz fondova EU namenjenih razvoju Zapadnog Balkana.

Definisanje jedinstvenih prioritetnih projekata, pre svega u delu jačanja saobraćajne infrastrukture, preduslov je ubrzanog ekonomskog razvoja Zapadnog Balkana.

Treći sastanak ministara regiona se održava u Prištini, kako je dogovoreno, bez isticanja državnih simbola, a sastanak će voditi kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Prva konferencija o Zapadnom Balkanu je organizovana u avgustu prošle godine u Berlinu pod pokroviteljstvom nemačke kancelarke Angele Merkel, zarad promovisanja ekonomske saradnje regiona, a drugi sastanak u oktobru prošle godine u Beogradu smatra se istorijski važnim.

Među učesnicima konferencije su ministri inostranih poslova i infrastrukture regiona zapadnog Balkana, kao i evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han, a evropska komesarka za transport Violeta Bulc obratiće se učesnicima video-porukom.

Sastanku prisustvuju i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, kao i evropski komesar za proširenje i susedske odnose Johanes Han.
Foto: Tanjug
Za izveštavanje s konferencije u Prištini akreditovano je 120 novinara.

Zajednički projekti trebalo bi da budu konačno definisani na Bečkom samitu 27. avgusta, a EU će IPA mehanizmom podržati te projekte s oko milijardu evra.

Takođe, očekuje se da će znatna sredstva biti obezbeđena i iz drugih izvora finansiranja.

Predstavnici Srbije i Albanije su u prethodnom periodu posebnu pažnju posvetili razmatranju projekata gradnje auto-puta Niš-Priština-Tirana radi izlaska tog pravca na luku, zatim izgradnji Koridora 11 od Beograda do Crne Gore i njegovom ukrštanju s Jadransko-jonskim auto-putem, takozvanim Plavim koridorom, kao i rekonstrukciji pruge Beograd-Bar i njenom povezivanju preko Crne Gore s albanskim lukama.

Dačić: Izbegavati izjave koje vode korak unazad

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavo je da zvaničnici balkanskih država treba da izbegavaju izjave koje vode, kako je rekao, korak unazad od krucijalnih stvari.

Dačić je to rekao komentarišući izjavu albanskog premijera Edija Rame da će nacionalno ujedinjenje svih Albanaca biti ostvareno ulaskom država u kojima oni žive u EU.

"Ta teza o nacionalnom ujedinjenju je namenjena biračkom telu. Svaki narod koji uđe u EU može to da kaže, ali čemu to vodi? Ne smemo da dozvolimo sindrom drona, da to utiče na stvari koje su od istorijskog značaja kao što je poseta albanskog premijera Beogradu i objedinjavanje svih naših projekata i njihovo zajedničko iznošenje EU", rekao je Dačić.

Dačić je "upozorio" kolege da "spuste loptu" i usmere se na ono što je pozitivno jer "sad imamo situaciju jedan korak napred, dva koraka nazad" u međusobnim odnosima.

Osim toga, Dačić je izjavio da je Zajednica srpskih opština oblik udruživanja, te da ne može da bude nevladina organizacija.

Dačić je nakon neformalne ministarske konferencije o infrastrukturnim projektima u zemljama zapadnog Balkana, a komentarišući tezu o ZSO kao nevladinoj organizaciji, što zagovara Priština, novinarima rekao da jedino što su prištinske vlasti uvek isticale kao važno jeste da Srbi na Kosovu ne mogu da budu organizovani po principu Republike Srpske.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u utorak da je potpisivanjem sporazuma o saradnji Albanije i Kosova u Tirani "ostvareno nacionalno ujedinjenje Albanaca preko Evropske unije".

U Tirani je tada održana zajednička sednica dve vlade pod nazivom "Jedan narod, jedna zemlja, jedan san".

Tači: Bez Kosova nema stabilnog Balkana

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači izjavio je na ministarskom skupu da nema stabilnog Balkana bez Kosova.

"Za Kosovo je ravnopravno učešće na ovoj konferenciji snažan signal da se bez Kosova ne može zamisliti stabilan Balkan, kao i integracija Balkana u Evropsku uniju", rekao je Tači na otvaranju skupa.

Kosovski šef diplomatije je izjavio da će Kosovo biti predvodnik u konsolidaciji mira i otvaranja novog poglavlja pomirenja na zapadnom Balkanu.

"Ova konferencija danas u Prištini za nas je još jedan korak dalje u ostvarivanju ovog značajnog cilja naše budućnosti, budućnosti naše dece", rekao je Tači.

On je dodao da je Evropska unija počela proces saradnje u oblastima infrastrukture i energetike sa zemljama zapadnog Balkana, za šta je rekao da je izuzetno značajno.

Han: Milijardu evra za infrastrukturu

Foto: Tanjug
Komesar za proširenje Johanes Han najavio je da će Evropska unija izdvojiti milijardu evra za unapređenje infrastrukture u zemljama zapadnog Balkana.

"Projekti u infrastrukturi, transportu i energetici su ključni za ekonomski razvoj, privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mesta", istakao je Han.

Han je na današnjoj neformalnoj konferenciji ministara zemalja regiona rekao da će već u 2015. biti dostupno sto miliona evra iz IPA fondova, kao grant investicija.

"Mi ćemo 21. aprila u Briselu ugostiti premijere zemalja regiona kako bismo dobili saglasnost na tom nivou", rekao je Han.

On je kazao da će zatim u avgustu u Beču biti zvanično predstavljeni prioritetni projekti za infrastrukturni razvoj zapadnog Balkana i unapređenje transporta, drumskog i železničkog prevoza i poručio da su projekti najbolja garancija za povezivanje ljudi na Balkanu i njihovo pomirenje.

Istakavši potrebu da se usvoji zajednička transportna politika za zemlje zapadnog Balkana, Han je rekao da bi ona bila obavezujuća za te zemlje, ali i za EU.

Uz opasku da su evropski fondovi ograničeni, zbog čega će "svaki evro morati pametno da se troši", Han je napomenuo i da će ključnu ulogu imati predstavnici vlasti na nacionalnom nivou, odnosno njihovi ministri finansija.

Evropska unija će pomoći na svaki način zemljama u regionu da uspešno realizuju te projekte i nastaviće da im pomaže u sprovođenju reformi s obzirom na to da su se sve vlade na to obavezale, naveo je Han, zaključivši da zemljama regiona nisu potrebni veliki vizionarski projekti, već možda pre manji, koji mogu da se realizuju.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc, koja se ministrima na konferenciji u Prištini obratila putem video-linka, poručila je da je zapadni Balkan najvažniji region za prekograničnu saradnju u Evropskoj uniji.

"Verujem da vaš region treba da bude bolje povezan", rekla je ona i dodala da je zapadnom Balkanu potrebna "transportna politika", jer je transport najvažniji za poboljšanje životnog standarda građana.

"Za viznu liberalizaciju KiM još uslova"

HAn je poručio da je jedan od ciljeva Evropske unije sloboda kretanja, ali da, kada je reč o viznoj liberalizaciji Kosova, treba biti realan jer prethodno treba ispuniti odredjene uslove.

On je odgovarajući na pitanje kosovskih novinara kada će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju, te zamoljen da prokomentariše nedavnu izjavu albanskog premijera Edija Rame da je to sramota za Evropu, podsetio da pet članica EU još nije priznalo Kosovo.

Han je, međutim, naveo i da EU ima interesa da reši to pitanje na pozitivan način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: