"Stravično, teško do tela žrtava"

Biće potrebno više dana za izvlačenje tela nastradalih iz zone u kojoj se srušio avion nemačke kompanije "Džerman vings", saopštila je francuska policija.

Izvor: B92

Utorak, 24.03.2015.

16:39

Default images
foto: Beta/AP

Prema pisanju francuskog lista "Figaro" pronađena je jedna od crnih kutija aviona.

U žandarmeriji u Ijeru, u Provansi, navode da je nađeno desetak krupnih ostataka srušenog aviona, dok su ostali sitniji delovi rastureni unaokolo, prenosi "Figaro".

"Ostaci aviona su rastureni na površini od oko jednog hektara, u zoni kojoj je veoma teško pristupiti. Avion se srušio u veoma strmoj oblasti", objasnio je potpukovnik žandarmerije u Ijeru.

Poslanik iz regiona Alp-de-Ot-Provans, Kristof Kastane, koji je sa ministrom unutrašnjih poslova avionom nadletao zonu nesreće, opisao je na Tviteru prizor koji je video kao "stravičan".

Kastane, koji se trenutno nalazi u kriznom štabu, je prema pisanju pariskog lista "Figaro" izjavio da je pronađena jedna od crnih kutija aviona.

To je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kazenov koji je istakao da je crna kutija je predata istražnim organima.

Kazenov je izjavu dao iz mesta Sejn lez Alp, koje se nalazi na desetak kilometara vazdušnom linijom od mesta udesa.

Istovremeno, u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Parizu upozoravaju da se mesto nesreće nalazi u veoma opasnoj i nestabilnoj zoni.

U policiji u gradu Le Verne nedaleko od mesta nesreće ukazuju, međutim, da "nema potrebe ni za kakvim spasilačkim operacijama, pošto su svi mrtvi", prenosi AFP.

Neimenovani policijski oficir je rekao da je praktično nemoguće da ima preživelih među putnicima i članovima posade.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Bernadet Mijan izjavila je da ne postoje indicije da je današnji pad aviona kompanije "Džermanvings" u francuskim Alpima rezultat terorističkih aktivnosti.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Barak Obama informisan o avionskoj nesreći i da će zvaničnici SAD biti u kontaktu sa francuskim, nemačkim i španskim kolegama, kako bi im pružili pomoć, javile su agencije.

Osim toga, u toku dana saučešće porodicama i prijateljima nastradalih u avionskoj nesreći.

"Žalimo zbog strašnog gubitka koji je pogodio pojedince, porodice i države. Sutra, na otvaranju plenarne sednice, Evropski parlament će minutom ćutnje odati počast žrtvama", kaže se u saopštenju Martina Šulca.
foto: Beta/AP
On je dodao da je ta zona zatvorena i da je otpočeta istraga. Francuski premijer Manuel Vals je saopštio da je helikopter koji je dopro do mesta nesreće potvrdio da nema preživelih.

Takođe je rekao da vlasti nisu utvrdile uzrok pada aviona.

Vlasti su upostavile krizni štab u Le Verneu koji se nalazi u dolini Blanš između gradića Dinj-le-Ben i Barselonet, nedaleko od mesta gde se danas pre podne srušio avion.

U zoni nesreće raspoređeno je sedam policijskih helikoptera i letelica civilne bezbednosti i uspostavljen vanredni centar za kontrolu leta da bi organizovao težak vazdušni saobraćaj ka mestu nesreće i sa njega, navode izvori bliski operaciji.

Oko 360 vatrogasaca iz okolnih regiona poslato je u ovu zonu da pomognu lokalnim snagama.

Tamo je upućena i logistička oprema, uključujući rasvetu kako bi se operacije spasavanja nastavile i tokom noći.

Portparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Pjer-Anri Brande izjavio je ranije danas da su ostaci aviona kompanije "Džerman vings" pronađeni na nadmorskoj visini od 2.000 metara.

On je za televiziju BFM rekao da predstoji "izuzetno dugo i teško" pretraživanja terena zbog nepristupačnosti.

Cveće za stradale učenike

Nemački grad Haltern, u Severnoj Rajni Vestfaliji (NRW), teško je pogođen avionskom nesrećom, a ispred gimnazije u tom gradiću položeno je cveće i zapaljene sveće za 16 učenika i dve učiteljice, koji su poginuli u avionskoj nesreći, javljaju nemački mediji.

Zamenik šefa vlade NRW Silvija Lerman potvrdila je da su se u avionu nalazili đaci desetog razreda gimnazije i dve učiteljice iz Halterna, koji su u okvru razmene đaka pohađali školu španskog jezika.

Nemački mediji javljaju da su u tom gradu otvorene crkve i štab sa angažovanim psiholozima za pomoć porodicama nastradalih gimnazijalaca, koji su bili smešteni u jednom mestu, pored Barselone.

"Porodice španskih đaka su svoje goste iz Nemačke danas ispratili, odakle su oni otišli za Barselovnu....španski đaci su, takođe, u šoku...", prenose nemački mediji izjave iz Španije.

Kako javljaju mediji, šefica vlade pokrajine NRW Hanelore Kraft će sutra, zajedno sa kancelarkom Angelom Merkel otputovati na mesto nesreće u južnu Francusku.

Avion "erbas A 320" srušio se sa 144 putnika i šest članova posade u Alpima na jugu Francuske, 100 kilometara severno od Nice, dok je leteo iz Barselone u Dizeldorf, a francuski državni sekretar ministarstva saobraćaja Alen Vidali izjavio je da nema preživelih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: