Zločin ili sprečavanje zločina?

Kako Srbija posle 16 godina gleda na NATO bombardovanje, pitanje je na koje su oprečne odgovore u Temi dana na TV B92 dali Sonja Biserko i Slobodan Antonić.

Izvor: B92

Utorak, 24.03.2015.

21:25

Default images

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava smatra da je intervencija NATO-a u SRJ 1999. godine imala za cilj da spreči zločin, dok sociolog Slobodan Antonić tvdi da je sam čin bombardovanja bio zločin.

"Moje mišljenje je da je to bilo sprečavanje zločina i to treba da se prihvati. Bilo je nekoliko haških presuda koje to dokazuju. U ovom momentu je za Srbiju od ključne važnosti prevazilaženje prošlosti, sprovođenje sporazuma iz Brisela i približavanja Evropskoj uniji", rekla je Biserko.

"To je bio zločin. Devetnaest zemalja napalo je jednu zemlju i to je bio najneravnopravniji napad u istoriji. Razlog je nađen tek kasnije, zločini koji su navodno počinjeni su traženi naknadno. Sve je to pokazano u Hagu", naveo je Antonić.

Predsednica Helsinškog odbora smatra smatra da je Milošević najodgovorniji za intervenciju NATO-a kao i centralistički ustrojena država.

"I danas je to problem. Kosovo je autonomna pokrajina Srbije, a Srbija nije prisutna tamo i to je jedna šizofrena situacija".

Antonić smatra da je Srbija izvukla neke pouke posle bombardovanja i da se izvinila za svoje greške, ali da nijedno izvinjenje nije dobila.

"Srbija se izvinjavala i za ono što je učinila i za ono što nije učinila, a mi nismo dobili nijedno izvinjenje. Trebalo da se izvini glavna zemlja koja je organizovala to bombardovanje i sve članice. Jedan cvet da su položili na grob Milice Rakić ili bilo koga, da su rekli: Načinili smo neke greške i izvinjavamo se."

Biserko je rekla da su izvinjenja politička deklaracija i da ona treba da se pretvore u realnost pema susedima Srbije i dodala je da je Haški tribunal baza podataka na osnovu kojih će nacionalni sudovi da se bave zločinima.

"Niko u Srbiji ne veruje da je Haški sud pravi sud i da tamo postoji pravda. On je prokockao svoju šansu. Sudovi su imali zadatak da dokažu da su Srbi krivi što su bombardovani," nadovezao se Antonić. Na pitanje na koji način bi udžbenici istorije trebalo da tretiraju bombardovanje, Biserko je rekla:

"Istoričari će reći poslednju reč i nadam se da će biti objektivni. Udžbenici o dešavanjima posle devedesetih imaju veoma ideološka objašnjenja".

Antonić smatra da istoričari treba da kažu "samo ono što je bilo: ko nas je napao, koliko je ubijeno i kako se završilo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: