Bombardovanje obeleženo i u Beču

U organizaciji Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti u Beču, pod parolom "Ne zaboravi zločin bez kazne", obeležena je 16. godišnjica početka NATO agresije.

Izvor: B92

Utorak, 24.03.2015.

19:50

Default images
Foto: Tanjug (arhiva)

"Mi ne zaboravljamo 627 godina od Miloša Obilića i Otomanske imperije, 101. godinu od Gavrila Principa i Austro-ugarske monarhije, 74 godine od Hitlerove fašističke imperije i 16 godina neokolonijalne NATO imperije“, poruči su organizatori.

„U amanet našim potomcima ostavljamo Kosovski zavet, da kad dođe trenutak budu spremni kao što su bili naši pradedovi 1389., 1804. i 1914. Svaka imperija će kad tad pasti", ističu organizatori.

Oni naglašavaju da se nikada ne sme zaboraviti „kada je Srbija bila meta, kada su ubijana naša deca, uništavane naše kuće, pucano na bolnice, kada je Dunav tekao preko mostova, kada je nasilje bilo snažnije od pravde i kada je laž pobedila istinu“.

"Recimo ’ne' otimanju srpske teritorije, otuđivanju srpskih svetinja, prekrajanju istorije, politici duplih standarda, kršenju međunarodnog prava, i zločinu bez kazne", naveli su oni.

Skup sećanja počeo je minutom ćutanja za žrtve NATO bombardovanja bivše SR Jugoslavije.

Brojni prolaznici, u najprometnijoj bečkoj ulici, dobijali su letke sa informacijama o žrtvama i štetama koje je napravila zapadna vojna alijansa.

Takođe su prikazani i filmovi sa govorima bivših nemačkih zvaničnika koji su osiđivali ovaj zločin, ali i učesnika protesta koji se u Beču održavaju svake godine.

Inače u Beču su građani, podržano od strane brojnih Austrijanaca, tokom NATO bombardovanja svakodnevno, 78 dana, održali proteste u centru grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: