Tači: Džihad i Rusi su nam pretnje

Kosovski ministar inostranih poslova Hašim Tači izjavio je da su pretnje po region zapadnog Balkana islamski ekstremizam i rastući uticaj Rusije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.03.2015.

11:31

Default images

On je rekao da je "veoma teško istovremeno težiti ka članstvu u EU i održavati vojne parade za Vladimira Putina".

Tači je, takođe, uveren da će Srbija u skorijoj budućnosti zvanično priznati nezavisnost Kosova.

"To se neće dogoditi sutra, ali će uslediti u bliskoj budućnosti. Pristupanje Srbije i Kosova EU i priznanje Kosova će biti povezano", rekao je Tači u intervjuu agenciji APA.

Kosovski šef diplomatije rekao je i da zapadni Balkan, prema njegovom mišljenju, trenutno ugrožavaju dva fenomena: na jednoj strani Islamska država i ekstremizam spreman na nasilje u pojedinim delovima Balkana, a na drugoj rastući ruski uticaj u nekim zemljama.

Tači je kritikovao izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića na prošlonedeljnoj konferenciji o džihadizmu u Beču, da zapad nije blagovremeno suzbijao ekstremizam, već ga je podsticao.

"To je očigledno bio pokušaj da se sopstvena uloga u širenju nasilja i ekstremizma pre 20 godina opravda", ocenio je on.

Dodao je da "Kosovo nije mesto na kojem se gaji islamski ekstremizam, već se protiv njega vodi borba" i u prilog tome naveo da je Priština nedavno, po austrijskom uzoru, usvojila zakon koji zabranjuje učešće u stranim ratovima.

Tači je, istakavši da postoji konsenzus kosovske politike i društva za borbu protiv ekstremizma, podvukao da je Kosovo sekularna i tolerantna država sa "veoma umerenim islamom" i ukazao da 99,9 odsto stanovnika "kaže da su Evropljani".

On je takođe negirao da su među ranijim borcima Oslobodilačke vojske Kosova bili džihadisti.

"Bio sam politički vođa OVK i nisam nikada dozvolio da se našoj oslobodilačkoj borbi priključe verski ratnici, da džihadisti ukaljaju naš rat", rekao je Tači i dodao da je ekstremizam na Kosovo dospe posle rata preko "navodnih humanitarnih verskih organizacija sa Bliskog istoka, koji nisu bili pravi humanitarci".

On je podvukao i da je put Kosova u nezavisnost nepovratan, podsetivši da je 108 članica UN priznalo nezavisnost i da se gotovo svakog meseca Priština prima u jednu međunarodnu organizaciju.

Tači je rekao i da se nada da će još tokom ove godine doći do "prolamanja leda" kod pet država članice EU koje još nisu priznale Kosovo i ukazao da je priznanje Grčke, Rumumije, Slovačke, Sspanije i Kipra potrebno kako bi Kosovo moglo da pristupi EU i NATO.

Prema njegovim rečima, približavanje EU i NATO je trenutno bliže nego UN, gde Rusija ima pravo veta, dodajući da se nada da će Moskva, kada je o Kosovu reč, prestati da bude "srpskija od Srbije".

Tači je takođe uveren da će Beograd "gubitak južne pokrajine uskoro zvanično priznati".

"To se neće dogoditi sutra, ali će uslediti u bliskoj budućnosti. Pristupanje Srbije i Kosova EU i priznanje Kosova će biti povezano", istakao je on i dodao da Beograd u dijalogu pokazuje dobru volju.

Govoreći o svojoj političkoj karijeri, Tači je rekao da njegova politička snaga potiče iz naroda i da će je iskoristiti kako bi bio "faktor ujedinjenja građana Kosova, bez obzira na etničku pripradnost, i njihov predstavnik u svetu".

Kada je reč o ilegalnim migrantima sa Kosova u EU, Tači je uveren da više neće biti talasa te vrste izrazivši nadu da će EU još ove godine ukinuti vize građanima Kosova.

"Kosovari bi trebalo da dobiju slobodu da posete svoje rođake u državama EU, a pre svega trebalo bi da iskuse da Evropa nije raj", zaključio je Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: