Desničari iz EU podržavaju Rusiju

Ruski nacionalisti su okupili desničarska političare iz cele Evrope u nastojanju da pokažu da Rusija ima međunarodnu podršku.

Izvor: Beta

Nedelja, 22.03.2015.

21:06

Default images

Među poznatijim Evropljanima na skupu u Putinovom rodnom gradu, Sankt Peterburgu, bio je Nik Grifin, proterani bivši lider anti-imigrantske Britanske nacionalne partije, koji je u govoru optužio SAD da otežavaju sukob u Ukrajini.

"Ljudi koji upravljaju SAD i njihove marionete u Evropskoj uniji čine sve što mogu - da li namerno ili samo iz gluposti, da nas uvuku u strašan rat", rekao je Grifin na skupu.

On je govorio protiv sankcija EU, kao i Udo Foiht, visoki funkcioner neonacističkog krila nemačke Nacionalne demokratske partije. On je na skupu u Sankt Peterburgu sedeo među nekoliko poslanika Evropskog parlamenta. Grifin je međutim izgubio svoje mesto u tom telu EU prošle godine.

Roberto Fiore, lider italijanske desničarske stranke Forca Nuova i članovi neonacističke grčke partije "Zlatna zora" takođe su bili među oko 200 učesnika skupa.

S ruske strane učestvovali su nacionalista Aleksej Zzuravljev, poslanik ruskog parlamenta, i Kozaci čiji se neki pripadnici bore na strani separatista u istočnoj Ukrajini.

Planiralo se da se na kraju potpiše rezolucija, ali je hotel u kojem je bio skup, ispražnjen zbog pretnje bombom.

Povodom sastanka desnice u Putinovom rodnom gradu, Sankt Peterburgu, priređen je kontraskup, ali sa svega 40-tak demonstranata sa antifašističkim transparentima, a policija je privela osam.

Oni su ukazali da je apsurd da se dopušta da se neonacisti okupljaju dok se Rusija priprema za proslavu 70. godišnjice pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: