Kukan:Nosim pozitivnu poruku iz SRB

Šef delegacije EP Eduard Kukan rekao je da u Brisel nosi poruku da je napredak koji Srbija čini na putu u evropskim integracijama jasan, iako ima još da uradi.

Izvor: B92

Petak, 20.03.2015.

16:05

Default images
foto: Beta

"Srbija je na pravom putu ka EU. Najvažnija je tendencija koja je pozitivna, iako ima puno problema, što je normalno u dugom procesu integracija. Želimo da podržimo Srbiju da ide napred putem daljih reformi i integracije u EU", rekao je Kukan na zatvaranju sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije u Narodnoj skupštini.

On je rekao da je dobio čvrsta uveravanja od predstavnika vlasti da su "odlučni u nameri da odvedu Srbiju u EU" i ponovo pozdravio njene napore u procesu evropske integracije.

Kukan je ponovio da EP podržava otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, i pohvalio srpske kolege zbog sprovođenja reformi, nastavka dijaloga Beograda i Prištine, i ulogu Srbije "u regionalnoj saradnji i doprinosu regionalnoj stabilnosti".

On je rekao i da je EP pokazao "veliko interesovanje" za Srbiju i da je delegacija od 14 članova koja je došla na sastanak u Beograd, najveća delegacija koja je ikad došla u neku zemlju.

"To je svakako pozitivan signal za Srbiju. Svaki član delegacije EP izrazio je spremnost da pomogne Srbiji na putu evorpske integracije", dodao je Kukan.

On je rekao i da su dva člana delegacije EU zadužena da u Brisel odnesu izveštaj o korišćenju finansijskih sredstava koje EU izdvaja sa Srbiju, i da će zbog problema u izgradnji Žeželjevog mosta, koji finansijski pomaže Unija, oni posetiti Novi Sad.

"To pokazuje da je EU zainteresovana kako se troše sredstva", objasnio je Kukan.

Drugi kopredsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije Vladimir Orlić rekao je da se u deklaraciji usvojenoj na ovom odboru ističe zajednička preporuka da se očekuje otvranje pregovora u pregovorima Srbije i EU ove godine.

On je izrazio veliko zadovoljstvo održavanjem dvodnevnog sastanka, prvim u ovoj godini. Drugi sastanak ovg odbora biće održan u oktobru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: