Kina nema na pitanje čiji je Krim

Kineski premijer Li Kećijang je izjavio da ne želi da se izjašnjava oko toga da li poluostrvo Krim pripada Ukrajini ili Rusiji.

Izvor: B92

Nedelja, 15.03.2015.

09:49

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

On je rekao i da njegova vlada poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

"Kad je reč o Ukrajini, Kina je usvojila objektivnu i pravednu poziciju. Mi poštujemo nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i to sam nedavno rekao ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku", rekao je Li na konferenciji za štampu održanoj posle godišnjeg Kineskog narodnog kongresa u Pekingu, a preneo je Rojters.

"Istovremeno, ukrajinska kriza je povećala složenost geopolitičke situacije i negativno uticala na proces globalnog ekonomskog oporavka. Mi se i dalje nadamo da taj problem može da se reši putem dijaloga, pregovora i konsultacija", istakao je Li.

"Kad je reč o Krimu, tu ima komplikovanih faktora koji doprinose krizi. Takođe se nadamo da taj spor može da se reši na politički način putem dijaloga i da susedi mogu mirno da žive jedni pored drugih", naveo je kineski premijer.

Kina i Rusija se slažu oko mnogih međunarodnih diplomatskih pitanja, ali je zvanični Peking pazio da ne bude uvučen u spor između Rusije i Zapada oko Ukrajine, ne želeći da time udalji od sebe svog ključnog saradnika, Rusiju, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: