Ne može se tek tako reći ko je kriv

Ministar odbrane kaže da odgovorni ljudi ne mogu tek tako da govore ko je kriv i da su zato formirane komisije kako bi se ustanovilo šta je prethodilo nesreći.

Izvor: Beta

Nedelja, 15.03.2015.

09:32

Default images
Foto: Beta, arhiva

Ministar Bratislav Gašić je izjavio da su formirane komisije kako bi se ustanovili uzroci nesreće helikoptera Vojske Srbije u kojoj je poginulo sedam osoba i da će sve zvanične informacije biti prezentovane javnosti.

On je za televiziju Pink rekao da nezavisno od komisije rade i državni organi, odnosno tužilaštvo i pravosuđe i da svako od njih ima svoj predmet intresovanja i istrage i dodao da u helikopteru, kao i u svakom avionu, postoji "crna kutija" koja snima sve podatke i razgovore tokom leta, tako da bi ona u istrazi mogla da rasvetli šta se dogodilo na letu helikoptera Mi -17.

Gašić je rekao da ne želi da komentariše spekulacije da helikopter nije imao goriva, kao ni stručnost pilota.

"To su najbolji što je Vojska Srbije imala. To su biser oficiri koji su na hiljade sati naleta imali", rekao je ministar odbrane.

"Izbor je kontrole leta i samog pilota mesto sletanja... Šta se desilo i zašto je pilot izabrao i pokušao da sleti tri puta na aerodrom 'Nikola Tesla', a imao je i mogućnosti i alternativu", rekao je Gašić.

On je ukazao da je Vojska Srbije uređen sistem i da se znaju procedure. "Ova jedinica je dežurna svakog dana. U Vojsci Srbije postoji u Batajnici u okviru naših vazduhoplovnih snaga Jedinica za spasavanje i traganje i njima je primarna misija spasavanje građana bilo gde na teritoriji Srbije", rekao je Gašić i dodao da je reč o jedinici koja je apsolutno osposobljena za takav vid pomoći.

On je kazao da je reč o helikopteru koji je u VS bio najbolji, sa svim uređima za noćni let.

Gašić je dodao i da ga ne interesuju "zli komentari" u javnosti i da će komisije dati svoj sud.

Podsetimo, general Predrag Bandić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare precizirao da je za sletanje izabrana lokacija koja je sa sobom nosila najmanje rizika.

Zbog naglog pogoršanja meteorološke situacije kod Mladenovca, odlučili smo da se sletanje obavi tamo gde će se obaviti bez rizika, gde medicinske ekipe najlakše i najbrže mogu da priđu i pomognu detetu”, rekao je Bandić.

Prema njegovim rečima u 22.15 došlo je do dva neuspešna pokušaja sletanja, a u 22.31. nestao je u potpunosti kontakt sa letelicom.

Transportni helikopter VS Mi-17 srušio u petak kasno uveče u širem reonu aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu, a u udesu su poginuli major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, članovi posade Nebojša Trajić i Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i anesteziolog Miroslav Veselinović iz Novog Pazara, kao i beba iz porodice Ademović.

Helikopter VS bio je upućen u Rašku da obavi hitan transport zdravstveno ugrožene bebe, što zbog odrona nije moglo da bude obavljeno kombijem do Kliničkog centra u Kragujevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

187 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: