Simboli će poništiti multietničnost

Potpredsednik Skupštine APV Dušan Jakovljev optužio je predlagače tzv. tradicionalnog grba i zastave Vojvodine da žele da promene multietničko lice Vojvodine.

Izvor: Beta

Nedelja, 15.03.2015.

14:32

Default images
Foto: Tanjug

"Za nas je Autonomna Pokrajina Vojvodina neotuđivi deo Srbije, ali je istovremeno i autonomna pokrajina u kojoj svi njeni građani uživaju pravnu i imovinsku sigurnost, bez obzira na nacionalnu, versku, političku ili zavičajnu pripadnost", rekao je Jakovljev za agenciju Beta.

On je ocenio da predlagači tradicionalnih simbola Vojvodine žele da promene koncept multietničke Vojvodine i pretvore ga u etnički koncept, čime će se izmeniti percepcija građanske Vojvodine.

Jakovljev je rekao da je problem i u činjenici da simboli koji su proglašeni "tradicionalnim" uopšte to nisu, jer da bi nešto bilo tradicionalni simbol, moralo je biti institucionalno usvojeno kao takvo, što nikada u istoriji nije bio slučaj sa predloženom zastavom i grbom.

"Ti simboli jesu bili korišćeni s vremena na vreme polovinom 19. veka, ali oni nikada nisu bili institucionalizovani. Jedini grb i zastava Vojvodine su ovi koji sada postoje i koje je usvojila Skupština Vojvodine, kao jedina ovlašćena za to, 2002. i 2004. godine", objasnio je Jakovljev.

Prema njegovim rečima, ono što je usvojeno kao predlog za tradicionalni grb Vojvodine jeste zapravo grb Kneževine Srbije iz 19. veka, koji je minimalno modifikovan u samom opisu.

"Usvajanje ovakvog grba i zastave bio bi nastavak onog procesa koji je započet odlukom Ustavnog suda Srbije da ospori brojne odredbe Statuta Vojvodine, sa idejom da koncept Vojvodine bude definisan kao koncept srpske Vojvodine, kao etnički i kulturno definisanog srpskog prostora", kazao je Jakovljev.

On je dodao da se istorija Vojvodine ne može svoditi samo na 19. vek i na borbu srpskog naroda za autonomiju unutar Austrougarske

Monarhije, već se mora uzeti u obzir i borba građana Vojvodine u 20. i 21. veku za svoju autonomiju unutar Jugoslavije i Srbije.

Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine usvojio je u petak većinom glasova odluku da se, pored zvaničnog grba i zastave

Vojvodine, ubuduće paralelno ističu i tradicionalni grb te pokrajine iz 19. veka, kao i srpska narodna trobojka.

Za odluku su glasali predstavnici svih stranaka u Skupštini Vojvodine, sem članova Odbora iz LSV.

Inicijativu je pokrenula opoziciona Demokratska stranka Srbije, a profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović, kao jedan od predlagača inicijative, izrazio je zadovoljstvo zato što će se, pored zvaničnog, ubuduće isticati i tradicionalni grb Vojvodine iz vremena "srpskog vojvodstva" iz 1848. godine, kada je Vojvodina bila deo Austrougarske Monarhije, kao i srpska narodna trobojka.

O odluci Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine pokrajinski poslanici će odlučivati na sednici u utorak, 17. marta, a Dušan Jakovljev je rekao da ga čudi da su koalicioni partneri LSV u pokrajinskoj vlasti, Demokratska stranka (DS) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), takođe podržali predlog.

"Nije mi jasno kako je moguće da DS i SVM ne razumeju suštinu ove inicijative", kazao je Jakovljev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: