"Boko ne može da osvaja gradove"

Boko Haram više nije u poziciji da zauzme neki grad u Nigeru, saopštio je tamošnji ministar za državnu upravu Mohamed Bazum.

Izvor: Tanjug

Subota, 14.03.2015.

15:35

Default images

Nakon pokretanja regionalne incijative u borbi protiv te islamističke grupe.

"Situacija je potpuno pod kontrolom. Više ne postoji nikakva mogućnost da će Boko Haram zauzeti neki grad", rekao je Bazum tokom posete Obali Slonovače, dodajući da je ta grupa "stvar prošlosti".

Hiljade vojnika iz Nigera i Čada pokrenuli su veliku kopnenu i vazdušnu ofanzivu protiv Boko Harama prošle nedelje i uspeli da zauzmu nigerijski grad Damasak, preneo je AFP.

Ofanziva je usledila nakon što je Afrička unija podržala formiranje regionalnih vojnih snaga do 10.000 pripadnika koji će učestvovati u borbi protiv islamističke grupe, koja se obavezala na odanost Islamskoj državi.

Boko Haram je zauzeo na desetine gradova i sela na severoistoku Nigerije u proteklih osam meseci i kontroliše granična područja države Borno, a početkom februara ekstremisti su izveli napade u Kamerunu i Nigeru.

Regionalna koalicija izvestila je o nizu uspeha proteklih sedmica, u sklopu operacije da se uspostavi kontrola na severoistoku Nigerije pred opšte izbore u toj državi zakazane za 28. mart.

Nijedan napad Boko Harama nije zabeležen u Nigeru gotovo dve sedmice.

Više od 13.000 ljudi je poginulo, a 1,5 miliona raseljeno od početka borbe Boko Harama protiv nigerijskih vlasti 2009. godine, podsetila je francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: