"Helikopter osetljiva platforma"

Helikopter je veoma osetljiva platforma ograničena kada su u pitanju noćni let i let u teškim uslovima, rekao je vojni analitičar Aleksandar Radić za N1.

Izvor: B92

Subota, 14.03.2015.

12:06

Default images

Kako je naveo, helikopter je više nego dragocen u situacijama kao što je bilo izvlačenje bebe iz blokade na putu, ali i letelica koja ima ozbiljna ograničenja u otežanim uslovima letenja.

Radić je istakao da to naročito važi za vazduhoplovstvo Vojske Srbije, koje nema tehniku i zbog "neodgovornog ponašanja političara" nije osposobljeno za takve zadatke.

Radić je naveo da je iznenađen što se letelica uopšte našla u vazduhu i da je zbunjujuć sled događaja koji je doveo do nesreće, jer, kako on tvrdi, vazduhoplovi Vojske Srbije nisu u stanju da lete u složenim meteorološkim uslovima kakvi su bili sinoć.

"Verovatno će istraga pokazati koje su sve okolnosti pratile nesreću, a u vazduhoplovstvu nikad ne postoji samo jedan uzrok za nesreću već niz uzroka", rekao je Radić i naglasio da oprema jedinice iz koje je helikopter koji je pao ima opremu za navigaciju staru i 25 godina.

Transportni helikopter Mi-17 koji se srušio kod Surčina bio je jedan od svega dva primerka te letelice koja je korišćena u Vojsci Srbije.

Kako je naveo novinar specijalizovan za vazduhoplovstvo Petar Vojinović, pilot koji je upravljao letelicom je bio možda i najiskusniji pilot te vrste letelice u VS.

"Prvo je nastupio “gubitak veze” prema saopštenju Vojske Srbije. To bi mogao da bude ključan detalj u lancu uzroka", navodi Vojinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: