Nema preživelih u padu helikoptera

U padu vojnog helikoptera, koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara, nema preživelih, saopštilo je Ministarstvo odbrane nakon izvršenog uviđaja.

Izvor: B92

Subota, 14.03.2015.

10:40

Default images
Foto: Tanjug

Prema poslednjim informacijama, tragedija je odnela sedam života - stradalo je četvoro pripadnika Vojske Srbije, dva pilota i dva tehničara, dvoje medicinskih radnika iz Novog Pazara i dete staro pet dana.

Uviđaj je izvršila Vojna policija, a istraga se nastavlja, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Na sednici Vlade Srbije premijer Srbije Aleksandar Vučić je da su nesreći stradali pilot Omer Mehić, kapetan Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Vlada je usvojila i odluku o proglašenju Dana žalosti u nedelju 15. marta.

Portparol Ministarstva odbrane, major Jovo Krivokapić rekao je Tanjugu da se istražni organi nalaze u širem reonu aerodroma Surčin gde se tragedija dogodila.

Pilot letelice Omer Mehić bio je jedan od najboljih pilota Vojske Srbije istakao je ministar odbrane Bratislav Gašić.

Načelnik Hirurškog odeljenja Zdravstvenog centra u Novom Pazaru Kemal Brničanin izjavio je da ih je vest o pogibiji dvojice kolega, anesteziologa Dževada Ljajića i tehničara Miroslava Veselinovića, pogodila "kao grom iz vedra neba".

"Njih dvojica su dali živote spasavajući druge. Svima nam je veoma teško. Zaštitni znak doktora Dževada su bili osmeh, nesebičnost i stručnost, a Miroslav je bio ljudina", rekao je Brničanin Tanjugu, napominjući da sve kolege u Zdravstvenom centru saosećaju sa njihovim porodicama.

Doktorka Gordana Jevtović, anesteziolog, rekla je Tanjugu da je godinama radila sa kolegama Ljajićem i Veselinovićem.

"Stradanje naših kolega je veliki šok za nas, posebno što su bili na jednom tako humanitarnom zadatku. Tuga i neverica su među svim kolegama zbog ove tragedije, radilo o vrlo profesionalnim i pouzdanim ljudima, rekla je Jevtović. Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić u pratnji gradonačelnika Novog Pazara Mehe Mahmutovića obišao je porodice anestetičara Miroslava Veselinovića i doktora Dževada Ljajića koji su stradali u udesu vojnog helikoptera koji se kasno sinoć srušio u okolini Surcina, javlja Tanjugov reporter.

Ljajić je razgovarao sa članovima porodice i rodbinom nastradalih koja se okupila.

On je u svoje i ime Vlade Srbije izjavio saučešće i istakao da im vlada stoji na raspolaganju za svaku vrstu pomoći.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegram saučešća porodicama nastradalih.

"Celu Srbiju je duboko potresla tragedija koja se dogodila sinoć kod aerodroma Nikola Tesla. Humanost koju su iskazali Omer, Milovan, Nebojša, Ivan, Ževad i Miroslav čini sve građane ponosnim što su imali tu čast da među njima budu tako izuzetni ljudi. Naša srca su ispunjena tugom, ali i ponosom. Slava im", navodi se u telegramu predsednika Nikolića, saopštila je služba predsednika Republike za saradnju sa medijima.

Osim toga, telegram saučešća poslala je i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Gojković je, kako je saopšteno, telegrame saučešća uputila porodicama nastradalih, Ministarstvu odbrane, Vojsci Srbije i Domu zdravlja u Novom Pazaru, čiji su pripadnici stradali u nesreći.

"U ime Narodne skupštine, narodnih poslanika i svoje lično ime želim da izrazim najdublje saučešće povodom tragedije u kojoj su tokom borbe za život bebe stradali neki od najboljih pripadnika Vojske Srbije i zdravstveni radnici. U našem sećanju će uvek živeti uspomena na ove heroje, njihovu humanost i hrabrost", poručila je Gojković u saopštenju.

U ime Skupštine Vojvodine saučešće je uputio i predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor.

"Duboko nas je potresla velika tragedija u kojoj je izgubljen jedan tek započeti život, životi medicinskih radnika i pripadnika Vojske Srbije. Izražavamo najdublje saučešće porodicama žrtava, Vojsci Srbije i svima onima koje je ovaj tragični dogadjaj ostavio bez rođaka, kolega, prijatelja", naveo je Pastor.

Opširnije o događajima tokom noći pročitajte u posebnoj vesti. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: