MO objavilo biografije stradalih

Nastradali u udesu helikoptera su svakodnevno dokazivali profesionalnost i požrtvovanost da, bez obzira na okolnosti, pomažu ugroženim ljudima, piše RTS.

Izvor: B92

Subota, 14.03.2015.

18:09

Default images
foto: Tanjug

Više puta su nagrađivani zbog učešća u spasilačkim akcijama.

Biografije stradalih su objavljene na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Major Omer Mehić, rođen 1967. godine, bio je jedan od najiskusnijih pilota Vojske Srbije sa više od 4.000 sati naleta. Prošao je sve faze – od instruktora letenja do vođe tima za spasavanje. Godine 2008. preživeo je pad helikoptera "gazela M-8".

Bio je na dužnosti pomoćnika komandanta za transport i traganje i spasavanje, ujedno nastavnik letenja u komandi 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade.

U vojsci je od 21. jula 1990. godine. Završio je Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Zadru i sve vreme je bio pilot helikoptera. Ima zvanje starijeg nastavnika letenja i 1. kategoriju stručno-borbene osposobljenosti. Osposobljen je za pilota HT-40 i HT-48. Oženjen i otac dvoje dece.

Spasao je više od hiljadu ljudi. Tokom snežnih smetova u Feketiću upravljao je helikopterom koji je evakuisao zavejane. U majskim poplavama stizao je do Obrenovčana do kojih drugi nisu mogli. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje dece.

"Pokušali smo da pomognemo tim ljudima, ali su oni odbijali. Morali smo imati strpljenje za sve ljude i jednostavno objašnjenje je da je njihovo ponašanje borba za život", rekao je major Mehić posle majskih poplava.

Poplavljene je spasavao i Ivan Miladinović, probni mehaničar letač. Imao je više od hiljadu sati naleta. Bavio se padobranstvom, završio srednju vojnu školu u Rajlovcu i DIF. Pre dolaska u 890. mešovitu helikoptersku eskadrilu službovao je u školskoj jedinici. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje dece.

Kapetan Milovan Đukarić, rođen 1982. godine, pilot četvrte kategorije stručne borbene osposobljenosti. Bio je jedan od najperspektivnijih pilota – predviđali su mu najveća dostignuća u pilotiranju i obuci u vazduhu. Nije bio oženjen.

U vojsci je od 16. septembra 2005. godine. Završio je vojnu akademiju smer avijacija 2005. godine. Bio je pilot 4. kategorije stručno-borbene osposobljenosti.

Zastavnik Nebojša Drajić, rođen 1971, godine, mehaničar letač za oba tipa srednjeg višenamenskog helikoptera Mi-8 i Mi-17. Imao je više od hiljadu sati naleta. Bavio se i fudbalom. Bio je oženjen i imao dvoje dece.

Više puta su nagrađivani zbog učešća u spasilačkim akcijama.

Lekar anesteziolog Dževad Ljajić radio je na hirurškom odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru. U noći nesreće nije trebalo da radi, ali je zamenio smenu sa kolegom.

Miroslav Veselinović, rođen 1973, medicinski tehničar, koji je takođe radio u novopazarskoj bolnici.

Svi su bili u timu koji je spasavao petodnevnu bebu porodice Ademović, koja je takođe stradala u padu helikoptera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: