"Nudili su novac za smenu Đinđića"

Zoran Živković izjavio je da mu je pomoćnik američkog sekretara za Balkan Džems Dobins u vreme bombardovanja nudio novac da smeni Zorana Đinđića na čelu DS.

Izvor: Tanjug

Subota, 14.03.2015.

09:36

Default images
Foto: Beta

Lider Nove stranke Zoran Žvković izjavio je da mu je u vreme bombardovanja pomoćnik američkog sekretara za Balkan Džems Dobins rekao da postoje tri problema, koje Srbija ima da bi postala demokratska zemlja - Slobodana Miloševića, Vuka Draškovića i Zorana Điinđića.

Živković je u intervjuu za dnevni list "Danas" kazao da je Dobinsa pitao "po kom osnovu Đinđić, a ovaj mu odgovorio "i on je nacionalista srpski..."

Živković navodi da mu Dobins nudi da izvrši "svetlu dužnost" i da "smeni Đinđića u stranci", a neko drugi će, kako je naveo, "da sredi Draškovića, pa ćemo onda svi zajedno da smenimo Miloševića".

Pominje on tu fondove, pare, pomoć za unutarstranačku kampanju, navodi Živković.

On kaže da je Dobinsu rekao da je potpuno pogrešno procenio Đinđića, a da je greška i njegova ponuda da smeni Đinđića.

"Posle toga su zvali Vuksanovića pa je on uzeo te pare i pokušao januara 2000. godine da se obračuna sa Zoranom Đinđićem".

Pri susretima sa Zoranom, koji je tada bio u Crnoj Gori, uvek sam se šalio:

"Slušaj, spasao sam ti fotelju! Odbio sam pare koje su mi nuđene, a ti ne bi mogao ni da se žališ, jer si van zemlje, a on bi uzvratio - Što nisi uzeo pa da podelimo", rekao je Živković.

On kaže da su potom napisali zvanično pismo Stejt departmentu i tražili da ih ubuduće oslobode pomoći Dobinsa, ukazjući da su Đinđića tada razni mračni umovi hteli da sklone, ali se on ipak vratio u Srbiju.

Živković je istakao da je njegova najveća satisfakcija i politički uspeh, to što je bio jedini zamenik predsednika Demokratske stranke Zorana Đinđića, koji ga je dva puta predlagao, a dva puta predsedništvo stranke biralo.

Na pitanje kada se i u kakvim okolnostima, prvi put sreo sa Đinđićem, Živković je odgovorio da je to bilo u Nišu, avgusta 1991. godine.

Prema njegovim rečima, demokrate su imali sednicu Glavnog odbora stranke, a posle toga večeru sa sponzorima i prijateljima stranke.

"I ja sam bio jedan od sponzora DS za Niš i taj region, i tu se srećemo. Tu su i (Dragoljub) Mićunović, i (Vojislav) Koštunica, i neki drugi, ali je Zoran među njima najmlađi i ja sedam za sto sa njim.Tako smo se upoznali. Negde na kraju večere pita me što nisam i član stranke, kada sam već sponzor," rejai je Živković.

Prema njegovim rečima, u to vreme su mu politički lideri izgledali kao da su izašli iz muzeja.

"Ovi na vlasti, kao da su izašli iz Kuće cveća, građanska opcija, tipa Nikola Milošević, Koštunica, Mićunović, kao da dolaze iz muzeja istorije Srbije, Vuk (Drašković) i (Vojislav) Šešelj i ti ostali statisti kao da su se napili posle nekog snimanja, pa se probudili u politici. U odnosu na sve njih Zoran Đinđić je bio Evropa..." rekao je Živković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: