UKR: Ubojitim oružjem na agresore

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je danas da je primetna "deeskalacija" sukoba na istoku Ukrajine.

Izvor: B92

Petak, 13.03.2015.

21:19

Default images
Foto: Beta/AP

"Mogu vam reći da je činjenica da nemamo vojnih gubitaka već više dana, da su životi naših ukrajinskih heroja sačuvani, jasna indikacija da je u toku postupna deeskalacija", rekao je Porošenko u intervjuu za ukrajinsku televiziju "1+1".

Smirivanje je primećeno već nekoliko nedelja na istoku zemlje, gde je novo primirje stupilo na snagu 15. februara. Ukrajinske vlasti međutim i dalje ukazuju na koncentraciju neprijateljskih snaga duž linije fronta.

Ukrajinski predsednik je rekao da je situacija i dalje napeta u dve zone, oko razrušenog aerodroma u Donjecku, koji su povratile pobunjeničke snage u januaru posle teških borbi, i oko sela Ssirokine, desetak kilometara od strateške luke Marijupolja.

U slučaju veće ofanzive proruskih separatista koje po mišljenju Kijeva i zapada podržavaju ruske snage Porošenko je izrazio uverenje da će zapad podržati Ukrajinu isporukom oružja.

"Ukoliko otpočne novi ciklus agresije protiv Ukrajine mogu vas uveriti da ćemo brzo dobiti ubojito oružje i novi talas sankcija protiv agresora. Delovaćemo čvrsto i koordinisano", rekao je Porošenko.

Dok se primirje uglavnom drži ukrajinski predsednik je rekao da će ukrajinske snage iskoristiti to vreme da oprave oštećenu opremu i da se obučavaju. Rekao je da su u toku intenzivne vojne vežbe.

Porošenko je dodao da ukrajinske snage takođe jačaju svoju odbranu duž linije fronta, na primer miniranjem zona koje su najizloženije za mogući napad.

SAD su u sredu povećale svoju vojnu pomoć Ukrajini najavivši da će isporučiti "neubojitu " opremu u vrednosti od 75 miliona dolara, uključujući bespilotne letilice, radare, i sprave za noćno posmtranje i transportna vozila hamvi, uključujući oklopna vozila. Ipak SAD i dalje odbija da isporuči Ukrajini ubojito oružje koje Kijev traži.

U jedanaest meseci sukoba na istoku Ukrajine poginulo je više od 6.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: