NATO: Ne brine nas vojska EU

Lideri NATO su uzdržano reagovali na predlog predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera o formiranju vojske Evropske unije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.03.2015.

11:18

Default images
foto: Beta/AP

"EU sama odlučuje o svojoj odbrambrenoj strategiji, a za nas je najvažnije da izbegnemo dupliranje kapaciteta", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom posete glavnom štabu NATO u belgijskom gradu Monsu.

Sa druge strane, glavnokomandujući NATO snaga u Evropi Filip Bridlav ja na zajedničkoj konferenciji za medije izjavio da "NATO nije zabrinut" zbog Junkerove ideje o evropskoj vojsci i ponovio ocenu generalnog sekretara da treba izbeći dupliranje kapaciteta.

"Vojske evropskih članica treba da se dopunjuju, a ne preklapaju", rekao je Bridlav novinarima.

Oni su hladno reagovali i na zahtev ukrajinske vlade da se u istočnoj Ukrajini rasporede međunarodne mirovne trupe pod pokroviteljstvom EU ili Ujedinjenih nacija, uz obrazloženje da je sada najvažnije primeniti sporazum iz Minska.

"Podržavamo svaki napor za nalaženje mirnog rešenja za Ukrajinu, uključujući prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja, ali za sad ne vidimo da su se obe strane dogovorile da traže mirovne trupe", rekao je generalni sekretar.

Stoltenberg i Bridlav su zajednički ocenili da su ruske trupe i oružje još prisutni u istočnoj Ukrajini, ali su pozdravili izveštaje o povlačenju teškog naoružanja dalje od linije fronta.

"Granica između Rusije i Ukrajine je širom otvorena i bez nadzora, tako da ne znamo šta sve ulazi, izlazi i kuda ide, ali je dobro što se teška artiljerija povlači sa linije sukoba", rekao je Bridlav.

Odbacujući kritike pojedinih nemačkih političara da NATO preuveličava stepen ruske umešanosti u ukrajinski konflikt, Bridlav je rekao da su procene NATO zasnovane na obaveštajnim izveštajima zemalja članica.

"Kad imate 33 obaveštajna izveštaja iz isto toliko zemalja, prirodno je da se neće svi poklopiti", rekao je general.

Stoltenberg je dodao da je otvorena debata unutar NATO korisna i nije znak slabosti, jer odražava demokratski karakter Alijanse.

"Sve dok smo jedinstveni u osudi ruske agresije u Ukrajini i u podršci traženju mirnog rešenja, ostaćemo snažni", rekao je on.

Visoki funkcioneri NATO su se založili da se posmatračima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju pruži sva podrška i bezbednosne garancije kako bi mogli da nadgledaju sprovođenje dogovora iz Minska.

Oni su, sem toga, izrazili žaljenje što je Rusija odlučila da se povuče iz sporazuma o smanjenju konvencionalnih snaga u Evropi, ističući da NATO podržava kontrolu naoružanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: