SAD: Vladavina terora na istoku UKR

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland ocenila je da je na Krimu i u istočnoj Ukrajini "vladavina terora".

Izvor: B92

Utorak, 10.03.2015.

16:50

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Nuland je na Rusiju prebacila odgovornost za hiljade ljudskih života izgubljenih u sukobu u tom delu zemlje.

"Dok Ukrajina gradi miroljubivu, demokratsku i nezavisnu naciju na 93 odsto svoje terotorije, Krim i delovi istočne Ukrajine pate pod vladavinom terora", rekla je Nulandova pred spoljnopolitičkim odborom američkog Senata.

"Krim danas ostaje pod ilegalnom okupacijom, a za mnoge ugrožene grupe tamo, kršenja ljudskih prava su pravilo, a ne izuzetak", ocenila je Nuland, koja je pomoćnik šefa diplomatije zadužena za Evropu i Evroaziju.

Ona je ukazala na više grupa - krimske Tatare, Ukrajince koji odbijaju da predaju svoje pasoše, homoseksualce, novinare i druge - kojima, kako je rekla, preti progon, preneo je AFP.

"U istočnoj Ukrajini, Rusija i njene separatističke marionete su pokrenuli neopisivo nasilje i pljačku", tvrdi Nuland.

Prema njenim rečima, taj "montirani sukob - koji je kontrolisan iz Kremlja, hranjen ruskim tenkovima i teškim naoružanjem, finansiran novcem ruskih poreskih obveznika - stajao je života više od 6.000 Ukrajinaca, ali i više stotina mladih Rusa, koje je Kramlj tamo poslao da se bore i umru, u ratu koji njihova vlada negira".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: