"ID da uništi piramide i Sfingu"

Muslimanski propovednik iz Kuvajta pozvao je na uništenje najvećih simbola Egipta, piramida i Sfinge, navodeći da je vreme da se uništi faraonska baština.

Izvor: B92

Utorak, 10.03.2015.

08:02

Default images
foto: Beta/AP

Ibrahim al Kandari je poziv uputio pripadnicima Islamske države, koji već nekoliko nedelja bezumno uništavaju kulturno blago u Iraku.

“Iako antički monumenti nisu religijska, već kulturna i istorijska mesta, ona moraju da budu uništena. Muslimani moraju da ih unište. Tako će se staviti tačka na slike obožavanja faraona“, naveo je Al Kandari za dnevnik "Vatan".

Prethodno je i suvereni lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi, u jednom od svojih retkih obraćanja, rekao da je uništavanje istorijskih spomenika “verska dužnost“, rečima da u njihovom viđenju islama nikakvi materijalni objekti ne mogu biti predmet obožavanja.

Radikalni islamisti, iz pokreta Salafi, 2012. su proglasili fatvu i zahtevali da se Egipat reši piramida i Sfinge, uz zahtev da se egipatsko Ministarstvo turizma ukine, uporedivši turizam sa prostitucijom i razvratom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: