Porošenko: Stradalo 1.549 vojnika

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko kaže da je 1.549 ukrajinskih vojnika poginulo na istoku zemlje, a da je od stupanja primirja na snagu nastradalo njih 64.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.03.2015.

00:41

Default images

"U borbenim operacijama život je izgubilo 1.549 ljudi, među kojima 1.232 pripadnika ukrajinske vojske, 99 policajaca, 132 pripadnika nacionalne garde, 63 graničara, sedmorica iz službe bezbednosti i 16 iz službe za vanredne situacije", rekao je Porošenko u intervjuu za ukrajinsku tv stanicu "Kanal 1".

Porošenko je dodao da je 19 vojnika poginulo, a 135 ranjeno u sukobima u blizini Debaljceva, prenela je agencija Tas s.

Ukrajina ojačava sistem odbrane u istočnim oblastima, kazao je Porošenko, dodajući da je Kijev povukao veći deo svog teškog naoružanja sa linije fronta na istoku zemlje u skladu sa sporazumom o prekidu vatre.

"Ili ima ili nema prekida vatre. To zavisi od toga kako na to gledate. Ukrajina je povukla veliki deo svog raketnog sistema i teške artiljerije. Proruske snage su isto povukle značajnu količinu", naveo je Porošenko.

Prema njegovim rečima, Ukrajina troši više od 90 milijardi grivni (3,8 milijardi dolara) na odbranu.

"Oko 25 odsto industrijskog potencija zemlje trenutno se ne koristi, a 10 odsto je fizički uništeno. Danas na odbranu trošimo više od 90 milijardi grivni. I uspevamo da pronađemo rezerve za tu svrhu jer investicije neće doći u Ukrajinu sve dok traje rat. Ljudi zaslužuju da im se kaže istina", rekao je Porošenko.

Porošenko je istakao da reforme ne mogu biti brze i da su počele posle parlamentarnih izbora prošle jeseni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: