Srbi sa KiM pomažu SPC

Vicepremijer KiM Branimir Stojanović rekao je da je više od 40 ljudi iz opštine Gračanica potpisalo darovateljske ugovore za pomoć Raško-prizrenskoj eparhiji.

Izvor: Beta

Subota, 07.03.2015.

00:15

Default images

Ugovore je, u ime SPC, potpisao vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

"Ovim ugovorima smo se opredelili da deo svog ličnog dohotka u narednih godinu dana izdvojimo za SPC i Eparhiju raško-prizrensku, koja će ta sredstva prema ovom ugovoru koristiti za sve što je danas nama potrebno. Počevši od obnove naših hramova, do kupovine pokretnih i nepokretnih stvari koje su potrebne", kazao je Stojanović novinarima.

On je rekao da je minimum da se izdvoji pet odsto od plate, ali da su se mnogi opredelili da daju i više, i pozvao sve da se priključe akciji pružanja pomoći SPC-u.

Po njegovim rečima, SPC je vekovima stub srpskog naroda na Kosovu, a posebno poslednjih 15 godina.

"Razvoj naše crkve za nas je od vitalnog značaja. Zato moramo mi koji sada jesmo od naroda određeni da donosimo brojne odluke i koji živimo malo bolje u odnosu na mnoge, da pokrenemo i da prvi damo, priložimo da naša crkva bude i bolja i da ima više, jer će tako i naš narod imati više", ocenio je Stojanović.

Na pitanje dopisnika Agencije Beta da li će tim novcem biti otkupljivane i kuće i imanja onih Srba koji žele da odu s Kosova, Stojanović je odgovorio da se ne bi bavio samo time i da su važni prioriteti.

"Mi ćemo ovaj novac sabirati, a SPC i Eparhija će u skladu s prioritetima taj novac upotrebljavati", odgovorio je Stojanović.

Zamenik premijera Kosova je ponovo pozvao Srbe na Kosovu da ne prodaju imanja i da ne odlaze s Kosova.

Vladika Teodosije je kazao da zahvaljuje za solidarnost koja je za opšte dobro i da je ovo prvi put, koliko on pamti, da se ovako nešto dogodilo.

"Sav prilog koji bude dat crkvi na ovaj način, neće biti utrošen na nekakve svakodnevne potrebe naše crkve, već ćemo to sabirati transparentno, na jedan račun, na jedno mesto, da bismo od toga kupili nešto što je u interesu svih koji ovde žive", kazao je novinarima Teodosije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: